Početna Događanja U Pragu otvorena izložba posvećena „gospodaru munja” – Nikoli Tesli

U Pragu otvorena izložba posvećena „gospodaru munja” – Nikoli Tesli

U Pragu je otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli pod nazivom „Praški student”. Izložbu je otvorila ministarka kulture Maja Gojković. Ona je istakla da bezrezervnom podrškom u organizovanju ove izložbe Ministarstvo kulture Republike Srbije još jednom daje doprinos očuvanju sećanja na, po mnogima, najvećeg srpskog i svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

„To je naš dug prema njemu i obaveza koju imamo prema sadašnjim i budućim generacijama. Između ostalog i zato što on i danas predstavlja sponu između naših naroda i država i što, poput čitave oblasti kulture, čini da se još bolje upoznamo i razumemo. Taj njegov poklon čovečanstvu, kroz događaje kao što je ova izložba, nastaviće da bude inspiracija mnogim generacijama koje dolaze”, rekla je Maja Gojković

Ovom izložbom nastavlja se sa negovanjem veze, koja je nastala pre više od 140 godina i prvog boravka Nikole Tesle u „gradu stotinu tornjeva”, kao i da ova izložba predstavlja novi susret velikana nauke i mesta čuvenog po svojoj bogatoj kulturi i tradiciji. Na izložbi su hronološki predstavljeni Teslin životni i naučni put, kao i istorijski trenutak i duh vremena u kome je živeo i stvarao.

Poseban deo ove izložbe posvećen je njegovim odnosima sa Pragom i Češkom, u kojima je boravio dva puta: radi školovanja, 1880. godine i skoro šest decenija kasnije, kao počasni gost na univerzitetu. Nakon Trsta i Beča, i publici u Pragu predstavljena Teslina jedinstvena ličnost, vanvremenska pojava i istorijsko delo, prenelo je Ministarstvo kulture i informisanja. .

Ministarka Gojković je navela da izložbu čini samo deo eksponata iz njegove bogate zaostavštine, među kojima preovlađuju patenti, crteži i fotografije, zatim makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka, kako bi se posetiocima barem delom ilustrovalo koliki je doprinos Tesla pružio celom svetu. Ona je govorila na otvaranju izložbe i o međusobnoj povezanosti Tesle i Praga, o čemu svedoči i pismo koje je iz Njujorka Tesla uputio tadašnjem gradonačelniku, u kome je naveo da „u svom umu drži i dalje dragocene uspomene na prelepi grad Prag ”, i ukazala na veliko poštovanje, koje je genijalni srpski izumitelj uživao u Češkoj Republici, kao nosilac ordena Belog lava, dobivši ulicu, park i najveći spomenik na svetu.

„O fenomenu Tesla i tome koliko su njegovi pronalasci menjali tokove istorije, napisani su najraznovrsniji tekstovi i naučni radovi. Njegov lik i delo i danas su nepresušna  inspiracija mnogobrojnim stvaraocima i umetnicima iz svih delova sveta, a jedna od najvećih svetskih elektroenergetskih i inovatorskih kompanija ponela je njegovo ime”, naglasila je ministarka. Otvaranju izložbe prisustvovali su i govorili Tomaš Hubl, predsednik upravnog odbora starog Sajmišta u Pragu i Ondrej Hrast, pomoćnik ministra kulture Češke Republike, koji je istakao važnost Nikole Tesle.

„Nikola Tesla, koga smo zvali i ‘gospodar munja’, čiju ćemo izložbu, odnosno elemente izložbe, večeras imati priliku da vidimo, je neko, čiji su pronalasci bili, i sigurno će biti, inspiracija mnogima”, rekao je Hrast i izrazio uverenje posle današnjeg sastanka sa ministarkom kulture Republike Srbije, Majom Gojković, da će saradnja dve zemlje u oblasti kulture u budućnosti dati dobre rezultate.