Početna Događanja Nove nastavne grupe u Augzburgu i Firstenfeldbruku

Nove nastavne grupe u Augzburgu i Firstenfeldbruku

Na predlog roditelja u Augzburgu i Firstenfeldbruku, dva grada u nemačkoj pokrajini Bavarska, pokrenuta je ideja da se oforme nova odeljenja srpske dopunske škole. Uz zalaganje roditelja i angažovanje zaposlenih iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu, a zahvaljujući Ministarstvu prosvete Srbije, odeljenja su otvorena. 

„U gradu Augzburg, vest o otvaranju odeljenja na srpskom jeziku, dočekana je s radošću i na opšte zadovoljstvo roditelja i dece koji žive u tom gradu. U Firstenfeldbruku, roditelji su bili zahvalni zbog realizacije njihove inicijative jer ne moraju voziti decu u Minhen kako bi pohađali nastavu na srpskom jeziku. Želja ljudi koji žive daleko od svoje domovine jeste da njihova deca ne zaborave svoj maternji jezik, da budu okruženi  drugom decom koja takođe imaju korene u Srbiji i da ne zaborave kulturu i tradiciju svojih predaka”, istakla je Gordana Kostić, profesor razredne nastave, koja podučava učenike u ova dva odeljenja.

Otac učenice srpske dopunske škole u Augzburgu, Nenad Stanišić, nije krio zadovoljstvo što će đaci učiti jezik i običaje svojih predaka, svoje vršnjake i sklapati nova prijateljstva. „Nas, roditelje, posebno raduje činjenica da će naša deca imati mogućnost kroz nastavu na srpskom jeziku da unaprede znanje svog maternjeg jezika, istorije, kulture i tradicije. Pored učenja, deca će biti u prilici da upoznaju vršnjake istog porekla i da sa njima sklapaju nova prijateljstva. Održavanje jezika i kulture u inostranstvu, nije lak zadatak za decu koja idu u redovne nemačke škole, a nije lak ni za roditelje, zato smo prezadovoljni da je naše Ministarstvo nakon dugo godina, ponovo pokrenulo dopunsku školu”, dodao je on.

Desanka Jović, majka učenika iz  Firstenfeldbruka, čija su deca već treća generacija koja živi u Nemačkoj je naglasila koliko je važno da deca imaju nastavu na srpskom jeziku. „Sa svakom novom generacijom, nažalost, gubi se osećaj i potreba da se neguje maternji jezik, a time i identitet. Volim svojoj deci da kažem da moraju znati odakle su da bi znali kud će ići. Zbog toga me jako raduje što je u našem gradu formirano odeljenje gde će deca učiti srpski jezik i kulturu i gde će se rađati nova drugarstva”, istakla je ona.

Đaci iz Fistenfeldbruka sa i učiteljica Gordana Kostić
Foto: arhiva G. Kostić

„Došao sam ovde da naučim više o istoriji Srbije”, uglavnom su izjave đaka iz Firstenfeldbruka. „Ono što je posebno zanimljivo, najveći broj učenika je rekao da želi da nauči da čita i piše ćirilicu”, dodala je Gordana Kostić, koja podučava učenike.

„Smatram da je od izuzetne važnosti da naša deca u dijaspori imaju priliku da neguju svoj maternji jezik, uče o istoriji, običajima, kulturi i tradiciji naše zemlje. Uz sve to, imaju priliku da ostvare kontakt i druže se sa svojim vršnjacima poreklom iz Srbije i na taj način ojačaju svoju zajednicu daleko od svoje domovine. Hvala Ministarstvu prosvete  Srbije što nam je omogućilo ovaj vid nastave u Augzburgu i veliko hvala našoj učiteljici, Gordani Kostić, koja svoj posao radi srcem. Moje dete sa radošću posećuje srpsku školu”, rekla je Jovana Todorović, majka učenika dopunske srpske škole.

Gordana Kostić, profesor razredne nastave, posebno se raduje prilici da radi sa decom koja žele da neguju kulturu svojih predaka i koja žele da sačuvaju srpski jezik iako su daleko od svog zavičaja. „Prilika da radim posao koji volim, onaj koji sam sa žarom  radila u Srbiji, otvorila mi je nova vrata i volju da rastem zajedno sa decom koja se hrane ljubavlju prema svojim korenima. Povezao nas je isti motiv, a to je očuvanje našeg nacionalnog identiteta, gde god bili. Delimo iste priče i sudbinu koja se odvija u dalekom svetu, razumemo se i prihvatamo izazove koji su pred nama. Nadam se da ćemo se kao grupa razvijati sve više. Zahvalna sam svim roditeljima koji su usadili deci ljubav prema zavičaju i  motivisali ih da nakon dana provedenog u redovnoj školi, pohađaju i nastavu na srpskom jeziku”, istakla je Gordana Kostić.

Na naslovnoj slici učenici iz Augzburga sa učiteljicom Gordanom Kostić / Foto: arhiva G. Kostić