Početna Događanja Na radost svih, otvoreno odeljenje srpske škole u Vajblingenu kraj Štutgarta

Na radost svih, otvoreno odeljenje srpske škole u Vajblingenu kraj Štutgarta

Zahvaljujući Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Konzulatu Republike Srbije u Štutgartu, koordinatorki srpske dopunske škole u Baden Virtembergu Tatjani Popović i učiteljici  Valentini Damjanović, otvorena je nova nastavna grupa u Vajblingenu, nadomak Štutgarta. Prvi časovi počeli su krajem oktobra, na veliku radost dece i roditelja.

Kako je istakla koordinatorka Tatjana Popović „puna učionica đaka je bila prelepa slika prilikom prvog susreta dece i njihove učiteljice Valentine”. Učiteljica je dodata da je bilo „puno pitanja, očekivanja, motivacije, želje da se sazna šta će sve naučiti u srpskoj školi. To je samo deo atmosfere koja je vladala u školi tog prvog dana”, dodala je Valentina Damjanović.

I deca i roditelji su takođe izneli i svoje utiske.

Filip i Iva Kizić su rekli da im se škola puno sviđa, vole što uče srpski i to će im pomoći da bolje pričaju srpski kada odputuju u Srbiju. Iva je dodala da ranije nije mogla ni reč da kaže na srpskom, a sada može puno više. Srećna je što postoji srpska škola.

Njihova mama Rada Kizić je takođe iznela svoje utiske, da je srećna što smo uspeli da organizujemo školu u Vajblingenu. Raduje je to što  deca vole da idu u srpsku školu i što vlada veliko zadovoljstvo među roditeljima i decom.

Takođe je i učenica Ksenija Panzalović rekla da joj se škola mnogo sviđa, voli što će učiti ćirilicu i što će u školi upoznati i nove prijatelje. A njena mama, Sonja Panzalović je takođe istakla da je ovo lepa mogućnost za svu decu iz Vajblingena i okoline da mogu imati srpsku školu u svom mestu. Posebno je raduje to što deca mogu nadograditi svoje znanje srpskog jezika, upoznati istoriju i kulturu svog naroda.

Nadamo se i verujemo da će biti još novih grupa, koje će okupiti još naše dece i tako raditi na širenju i očuvanju srpskog jezika, kulture i istorije. Jer, da bismo znali ko smo, moramo znati odakle potičemo.