Početna Događanja Manifestacija Kud Kola iz Badena „Ala ću se naigrati a sutra ću...

Manifestacija Kud Kola iz Badena „Ala ću se naigrati a sutra ću bolovati” okupila folklorna društva

Članovi KUD Kolo iz švajcarskog Badena održali su, minulog vikenda, folklorno druženje pod sloganom „Ala ću se naigrati a sutra ću bolovati”. U prepunoj sali u Gebensdorfu, ljubitelji folklora su imali prilike da uživaju u igri čak 7. folklornih ansambala. Reči pohvale za rad, trajanje i očuvanje kulturne baštine na kraju programa uputio je i sam generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić.
U jednom trenutku sala je bila pretesna da primi sve ljubitelje folklora. Ova manifestacija okupila je igrače folklora iz udruženja KUD Zavičaj iz Vintertura, KUD Nikola Tesla iz Lucerna, KUD Kikac iz Bazela, KUD Kolo iz Nojhauzena, KUD Đura Jakšić iz Ždrela, SKUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverta, kao i naravno domaćine folkloraše KUD Kola iz Badena.

Razigrani folkloraši proveli su  publiku kroz prelepe krajeve naše Srbije. Nizale su se pesme i igre, kako od najmlađih tako do učesnika prvog ansambla. 

„Dirnut sam lepotom igre i požrtvovanjem svih ovih divnih ljudi, koji decenijama čuvaju naš identitet u dalekom svetu ali i grade mostove prijateljstava naših sunarodnika sa zemljom domaćina. Ovo veče koje je bilo razigrano šarenilom i lepotom igre i pesme je bila slika naše zemlje u punom svom sjaju. Ponosni smo na ovakva dešavanja, ovakve ljude i našu decu koja neće zaboraviti svoju kulturu dok je ovakvih okupljanja. Hvala KUD Kolu iz Badena”, rekao je generalni konzul RS u Cirihu, Mihajlo Šaulić.

Kroz program, publiku su vodile na srpskom i nemačkom jeziku Violeta Pavlović i Zorica Stanković, članice društva. Glavni organizatori manifestacije bili su Slaviša Serdar, potpredsednik društva Kola, zatim Milan Stanković, član prvog ansambla, kao i Dejan Inđić, umetnički rukovodilac prvog ansambla. Dejan Inđić je ujedno bio zadužen za bogat repertoar programa koji je publika pratila sa uživanjem. „Dugujemo veliku zahvalnost roditeljima i članovima koji su uvek tu da pruže maksimalnu podršku. Ponosan sam na KUD Kolo i ujedno se zahvaljujem koji su bili i do nekog narednog susreta”, rekao je Inđić, prilično dirnut celovečernjim nastupom.

KUD Kolo iz Badena, traje skoro pola veka u Švajcarskoj. Mnoge generacije su beležile godinama našu tradiciju na najlepši način, igrom i pesmom u dalekom svetu. Čestim folklornim susretima negovali su prijateljstva i sa drugim folklornim ansamblima, pokazujući naraštajima koliko je važno zajedničkim snagama sačuvati kulturno nasleđe. Da je to tako, potvrdili su i ove godine na druženju čiji moto je

jasno pozivao na igru bez granica.

Posle kulturnog dela programa,učesnike i publiku zabavljao je Bombestik bend.

Foto: arhiva KUD Kolo Baden
Za portal Rasejanje.info Violeta Aleksić