Početna Događanja Film „Strahinja Banović” prikazan na festivalu u Hagu, sledi Rim

Film „Strahinja Banović” prikazan na festivalu u Hagu, sledi Rim

Višestruko nagrađivani srpski dugometražni igrani film Strahinja Banović Stefana Arsenijevića, prikazan je na, 14. po redu Festivalu „Komšije sa istoka” u Holandiji. Premijera ovoga srpskog filma, koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, bila je u Hagu. Sledi prikazivanje i na Balkanskom filmskom festivalu u Rimu.

Film „Strahinja Banović” je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzima srpsko ime Strahinja. Strahinja sa svojom ženom Ababuo živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život…

Režiser filma je Stefan Arsenijević „koji je na scenario radio sa Bojanom Vuletićem i Nikolasom Dukrejem. Pored nagrađene direktorke fotografije Jelene Stanković, na filmu su radili montažerka Vanja Kovačević, scenografkinja Zorana Petrov, kompozitor Martinas Bialobžeskis, kostimografkinja Karin Rando de Felis… Pored u Karlovim Varima nagrađenog francuskog glumca Ibrahima Kome, u filmu glume austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil, a epizodne role tumače srpski glumici Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Ivana Šćepanović i Jelena Mihajlović”, istaknuto je u Filmskom centru Srbije.