Početna Događanja Aleksandar Čotrić i Ljubinka Perinac Stankov dobitnici nagrada Srpskih nedeljnih novina iz...

Aleksandar Čotrić i Ljubinka Perinac Stankov dobitnici nagrada Srpskih nedeljnih novina iz Mađarske

Uredništvo Srpskih nedeljnih novina iz Mađarske objavilo je imena dobitnika tradicionalnih godišnjih priznanja, kojima ovaj list neguje uspomenu na Teodora Pavlovića i Milovana Vidakovića.

Nagrada „Teodor Pavlović” za publicistiku i novinarstvo ove godine pripala je književniku, publicisti i novinaru Aleksandru Čotriću iz Beograda, a Književna nagrada „Milovan Vidaković” književnici i novinarki Ljubinki Perinac Stankov iz Temišvara.

Žiri za dodelu ovih priznanja činili su srpski književnici u Mađarskoj: Dragomir Dujmov, dr Dragan Jakovljević i Dragana Meseldžija, kao i književni kritičar Slavica Zeljković, a odluka o dobitnicima doneta je jednoglasno.

Aleksandar Čotrić, književnik, publicista i novinar, od 1984. godine objavljuje aforizme, u novinama i časopisima. Humorističko-satirične priče piše i objavljuje od 2003. godine. Pisao je u Srpskoj reči od 1992. do 2005. godine satiričnu kolumnu „Peta kolona”, a novinske članke za više uglednih srpskih medija.

Njegovi aforizmi, priče i pesme prevođeni su na engleski, poljski, nemački, francuski, slovenački, mađarski, rumunski, španski, makedonski, ruski, albanski, slovački, češki, švedski, bugarski, rusinski, italijanski, portugalski, katalonski i arapski jezik. Objavio je 46 knjiga aforizama, satiričnih priča, anegdota i priča za decu, od kojih izdvajamo: „Daćemo mi vama demokratiju” – aforizmi (Književna omladina Srbije, 1993, drugo izdanje Srpska reč, 1995); „Peta kolona” – aforizmi (Srpska reč, 1997); „Nedozvoljene misli” – aforizmi (Srpska reč, 2000 ); „Sabrani u rasejanju” (sa Milenom Popović) – publicistika (Srpska reč, 2002); „Kratki rezovi” – aforizmi (Srpska reč, 2004); „Obeležene priče” – priče („Aurora”, 2006); „Priče pred buđenje” – priče („Alma”, 2007); „Tako je govorio Vuk” – anegdote („Alma”, 2007); „Aforizmi” – aforizmi (Alma, 2007); „Izabrani aforizmi” – „Izbrani aforizmi” – aforizmi na makedonskom (izbor i prevod Vasil Tolevski), (2007) u Makedoniji i druge.

Član je Udruženja književnika Srbije, Beogradskog aforističarskog kruga i Upravnog odbora ovog udruženja. Predsednik je Skupštine Fonda Radoje Domanović.

Za svoje stvaralaštvo dobio je više desetina nagrada, od kojih izdvajamo: „Radoje Domanović” Udruženja književnika Srbije za najbolju knjigu aforizama (1993) i za satirične priče (2004);„Zlatna kaciga” za aforizme (1994), za priču (2009) i „Vitez od Čarapanije – ser Hardi” (2007) Međunarodnog festivala humora i satire u Kruševcu; „Dragiša Kašiković” „Srpske reči” (1995);godišnja nagrada satiričnog lista Ošišani jež „Braća Ormai” (2003);„Vibova nagrada” lista Politika (2003); „Jovan Hadži-Kostić” Večernjih novosti (2006); nagrada „Excellence Award” na Međunarodnom festivalu „Zlatna jabuka” u Rumuniji (2007);nagrada za najbolju priču na Festivalu crnogorskog humora, satire i karikature u Danilovgradu (2007); „Stevan Sremac” za priče i aforizme (2007, 2008 i 2009) i druge.  Čotrić je zastupljen i u brojnim antologijama i zbornicima satire u Srbiji i inostranstvu i udžbenicima u našem regionu. Priredio je za štampu više antologija i zbornika humora i satire za decu i odrasle.

Ljubinka Perinac Stankov, spisateljica i novinar, svoja književna dela kontinuirano stvara i objavljuje već punih trideset godina. Dugo godina bila je glavni urednik nedeljnika Naša reč u Temišvaru, a danas uređuje časopis Književni život koji izlazi u tom gradu.

Objavila je knjige poezije: „Nigdina”, (1992); „Zakarpatsko umiljenije” (1994); „Pitomi zvuk”, „Beograd”, Elit, 1999; „Šapat gonetanja” 2003; „Vežbe za posmrtno sunce” (2010); „U jednom dahu/ Dintr-o răsuflare” (2013); kao i knjige kolumni i književnih hronika: „Zakoni iluzije” (2006); „Puno vršno” (2014); „Ženska linija” (2017); „Limene ptice na navijanje” (2019); „Ma, nije to ništa” (2021). Prevela je nekoliko knjiga sa rumunskog na srpski, kao i sa srpskog na rumunski.

Član je Saveza pisaca Rumunije, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada: Srpska književna nagrada za 2003. i 2006. godinu; Nagrada za književnost na jezicima manjina Saveza pisaca Rumunije za 2003. godinu (za knjigu Šapat gonetanja); Zlatna značka Kulturno–prosvetne zajednice Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, 2006; Zaveštanje Mileninih izvora, 2010. Kragujevac; Nagrada za književnost na jezicima manjina Saveza pisaca Rumunije za 2011. godinu; Nagrada Zadužbine Mirčeta Stojić, Temišvar, 2012; Blagodarje Udruženja književnika Srbije, 2019.

Nagrada „Teodor Pavlović” dodeljuje se u znak sećanja na osnivača peštanskih Serbskih narodnih novina s početka devetnaestog veka i sekretara Matice srpske, u vreme kada je njeno sedište bilo u Pešti, gde je i osnovana. Književnu nagradu „Milovan Vidaković”, Srpske nedeljne novine dodeljuju kako bi sačuvale uspomenu na začetnika savremenog romana u srpskoj književnosti, koji je rođen podno Kosmaja, ali je veći deo svoga života proveo u mađarskoj prestonici.

Priznanja će dobitnicima biti uručena na posebnoj svečanosti u Budimpešti, početkom sledeće godine.

Izvor Srpske nedeljne novine