Početna Događanja Simpozijum 140 godina bilateralnih odnosa Srbije i Japana na Međunarodnom univerzitetu Đosai

Simpozijum 140 godina bilateralnih odnosa Srbije i Japana na Međunarodnom univerzitetu Đosai

Ambasada Republike Srbije u Tokiju organizovala je, u saradnji sa Međunarodnim univerzitetom Đosai i Društvom prijateljstva Japan-Srbija, simpozijum u hibridnom formatu, posvećen 140. godišnjici prijateljstva dve zemlje, na kojem su predstavnici institucija i akademske zajednice govorili o začecima i istorijatu bilateralnih odnosa.

U uvodnom izlaganju, ambasadorka Srbije u Tokiju Aleksandra Kovač ocenila je da dugo prijateljstvo između dve veoma udaljene zemlje i naroda, bez prethodno zabeleženog kontakta ili posebnih veza, kao što je to slučaj sa Srbijom i Japanom, predstavlja redak primer međusobnog prepoznavanja i istrajnosti odnosa tako različitih identiteta.  Istakla je da danas, u osvrtu na 140 godina od uspostavljanja odnosa, možemo da konstatujemo da je duh solidarnosti obeležio prijateljstvo dva naroda, a da su odvažnost i vizija pojedinaca produbili bilateralne veze u svim sferama.

Govoreći o ranim kontaktima, ambasadorka Kovač je upoznala prisutne sa posetom japanskog princa Srbiji 1894. godine i zabeleženim utiscima. Ukazala je na saosećanje sa stradanjem naroda Srbije i poštovanje prema hrabrosti njene vojske koje su iskazali Japanci kao saveznici u Prvom svetskom ratu. Navela je i primer emocijama prožetog apela za pomoć stanovništvu Srbije, koji je, 1915. godine, uputio svojim meštanima glavešina sela Mizutani, preteče Fuđimija, grada pobratima Šapca, sa kojim su ove godine proslavili 40 godina odnosa. Izrazila je uverenje da će prijateljstvo ostati obeležje budućih odnosa dve zemlje.

Moderator simpozijuma bio je Tošio Cunozaki, bivši ambasador Japana u Srbiji i potpredsednik Društva Japan-Srbija, a prisutnima su se obratili rektor Međunarodnog univerziteta Đosai Kenđi Sugijabaši, bivši ambasador Japana u Srbiji i predsednik Društva prijateljstva Japan-Srbija Tadaši Nagai, profesorka Riko Šiba sa Međunarodnog univerziteta Đosai, dok se putem video veze uključila Kajoko Jamasaki, profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom skupa prikazane su i video poruke počasnog generalnog konzula Republike Srbije u Osaki Naohida Uejame, prevodioca Hirošija Jamasaki Vukelića, i bivšeg direktora Kancelarije za Balkan Japanske agencije za međunarodnu saradnju Satorua Kurosave.

Masaki Šindo, poznavalac Nikole Tesle, predstavio je izložbu posvećenu srpskom naučniku, koja je za ovu priliku bila postavljena u holu zgrade Univerziteta.

Pored izložbe o Tesli, u holu su bila izložene i kopije pisama koje su 1882. godine razmenili kralj Milan I Obrenović i japanski car Meiđi i srpske narodne nošnje iz kolekcije Ambasade.

Društvo prijateljstva Japan-Srbija organizovalo je štand na kojem su prikazani srpski proizvodi, predmeti narodne radinosti i suveniri.

Simpozijumu, koji je bio uspešno realizovan i veoma dobro posećen, kako na samom Univerzitetu, tako i putem video veze, prisustvovali su gradonačelnik Fuđimija, rukovodstvo i članovi Društva prijateljstva, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Japana, članovi akademske zajednice, studenti i građani.

Izvor: Ambasada Srbije u Japanu