Početna Događanja U Beču premijerno odigrana „Izbiračica”

U Beču premijerno odigrana „Izbiračica”

U prepunoj sali Paho centra u Beču, minule nedelje, premijerno je izvedena pozorišna predstava „Izbiračica” Bečkog teatra mladih. Ovaj teatar je deo SPKD Prosvjeta iz Beča, a režiju same predstave potpisuju Vesna Špirić i Nikola Despotović. Stručni saradnik, diplomirana glumica koja je takođe radila na predstavi je Ena Pavlović.

Ova predstava, iako predstavlja kritiku društva i pogrešnih shvatanja ljubavi i braka, nosi u sebi mladalačku vedrinu i razdraganost i za trenutak vas vodi u neka davna lepa vremena. Ena Pavlović, glumica, je svojim savetima i iskustvom doprinela da ovaj klasik bude prikazan na jedan originalni način, i da se izvede na profesionalom nivou. Nikola i Vesna su svojim idejama uspeli da ožive ove komične likove koji se mogu sresti i u današnjem vremenu, iako je Kosta Trifković ovo delo napisao u 19. veku.

„Mnogo mi je drago što smo napokon uspeli da izvedemo ovu predstavu, jer je zbog pandemije dva puta odlagana, ali nismo odustali i treća sreća nas je poslužila. Poznatu komediju Koste Trifkovića smestila sam u 1950-te godine, kada je ponašanje bilo pristojnije i kulturnije, kada su odnosi između ljudi bili suptilni dok je samo jedan pokret ili pogled značio više od sto reči. Srećna sam i što imam sjajnu ekipu prijatelja sa kojima sarađujem, jer učimo jedni od drugih i u tom procesu postajemo bolji ljudi”, istakla je Vesna Špirić, rediteljka i glumica u ovoj predstavi.

Foto: Bečki teatar mladih

Glavni lik tumači Marija Živanović iz Bijeljine, koja je odnela ovacije publike za svoju interpretaciju razmažene Malčike. „Bilo mi je izazovno da igram ovako kompleksnog, negativnog, a komičnog lika, kakav je Malčika. Trudila sam se da naglasim njenu iritantnu želju za dominacijom. Međutim, imala sam potrebu, a i obavezu, da je malo opravdam, tako da mi je najteže bilo da pronađem ravnotežu između njene zlobe i prostodušnosti. Imala sam sreću da radim sa sjajnim kolegama i prijateljima, tako da mi je priprema bila mnogo više zabavna nego naporna. Beskrajna ljubav prema pozorištu nas je ujedinila i pokrenula. Trudićemo se da je negujemo i već se radujem našim sledećim komadima i nastupima”, izjavila je Marija.

Ostale likove su tumačili Nikola Despotović, Nikola Prerad, Dejan Knežević, Anja Rudić, Veselin Rafailović, Bojana Radoman i Dimitrije Vidaković. Ovo je druga predstava po redu Prosvjetinog teatra, a u pripremi su još dva nova projekta.

Vesna Špirić, Ena Pavlović i Nikola Despotović
Foto: Bečki teatar mladih