Početna Kultura U Parizu se otvara izložba „Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim...

U Parizu se otvara izložba „Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza”

U Kulturnom centru Srbije u Parizu od 22. decembra 2022. do 21. januara 2023. godine zainteresovani će moći da pogledaju izložbu „Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza”. Izložba se otvara u četvrtak 22. decembra 2022. godine u 19:30 časova.

U okviru edicije „Umetnost i istorija” Galerija Matice srpske objavila je 2020. godine naučnu studiju posvećenu produbljenom istraživanju kulturnih spona između Francuske i Srbije, s ciljem ukazivanja na do sada nedovoljno poznate ličnosti nacionalne istorije umetnosti. Prateći i rekonstruišući živote Olge Kešeljević i Marka Barbezaa, njihovu delatnost, umetničku zbirku, knjige koje su objavljivali, dostupnu epistolarnu građu i fotografije iz porodičnih albuma, autorka prof. dr Dijana Metlić je objedinila ličnu istoriju i umetnost, pojedinca i evropske umetničke tokove. Na osnovu ove studije nastaje i istoimena izložba koja će biti predstavljena u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Razmišljajući o srpsko-francuskim odnosima izvan velikih istorijskih narativa, izložba želi da istakne da mali znaci u vremenu postaju uporišne tačke u kojima se prepliću kulture Srbije i Francuske. Prevladati zaborav stvaralaštvom i ulaganjem u umetnost, kako su to činili Olga Kešeljević i Mark Barbeza negujući srpsko-francuske umetničke veze,jedan je od mogućih načina da se pojedinac suprotstavi besmislu svakodnevice. Posvećenost „malim” pričama jedanje od vodećih zadataka novije istorije umetnosti, što upravo ova izložba nastoji da pokaže.U pitanju je priča o životu. O nepresušnoj ljubavi prema književnosti i slikarstvu. O jednoj (ne)običnoj vezi i želji da se prevaziđe zaborav, preneo je Kulturni centar Srbije.

Od utorka do subote od 11.30 do 19.30 časova svi zainteresovani će moći da pogledaju izložbu od 22. decembra 2022. do 21. januara 2023. godine.