Početna Događanja Prosvjetini najmlađi đaci dočekali Svetog Nikolu

Prosvjetini najmlađi đaci dočekali Svetog Nikolu

U Prosvjetinoj mreži srpskih dopunskih škola u Austriji je poslednjih dana ove, 2022. godine vrlo živo i vrlo veselo. U Beču, ali i Gracu, Lincu, Salcburgu, Ensu i drugim Prosvjetinim školama širom Austrije obeležavali su se Detinjci, dočekivao Sveti Nikola, privodili kraju ovogodišnji časovi i započele pripreme za novogodišnje i božićne praznike.

Najaktivniji i najveseliji bili su najmlađi Prosvjetini đaci, deca koja pohađaju pripremne razrede – Malu pričaonicu, koja je namenjena upravo deci pretškolskog uzrasta, gde se srpski jezik i sve drugo što je važno savladava kroz igru, pesmu, na kreativan i zabavan način.

U Beču, u školi u prostorijama hrama sv. Save u trećem okrugu učiteljice Jovana Miljković i Jelena Sajfert, organizovale su sa decom i roditeljima svečani doček Svetog Nikole, koga su u subotu 17. decembra pesmom i lepim programom svi radosno pozdravili i družili se sa njim. Po običaju, Sveti Nikola je deci podelio poklone i paketiće, ispričao im nekoliko poučnih priča i slikao se sa njima, a deca su mu pokazala svoje crteže, otpevala nekoliko pesama i zahvalila se na lepim poklonima.

„Radujem se da se ova lepa tradicija nastavlja, da možemo obradovati decu i njihove najbliže ovakvim druženjima i malim poklonima, koje su oni svakako zaslužili. Ponosan sam i na to da sada širom Austrije imamo gotovo trideset škola sa gotovo hiljadu đaka. Kada sam pre skoro deset godina pripremao početak prve škole i kada smo je započeli, nisam mogao ni da sanjam ovakav uspeh. Sa druge strane, potrebe naših ljudi i naše dece ovde su još veće, ima nas mnogo, tako da se mora nastaviti sa naporima za nove škole i za još više dece. Srećom, podrška naših prijatelja ne izostaje, posebno od strane naše crkve, sveštenstva, Eparhije i samog Episkopa Andreja, kao i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu na čelu sa Arno Gujonom. Ovih dana očekujemo i nove knjige, koje nam je donirala Uprava, ali i pripremamo formiranje novih škola sledeće godine. Ipak, sada je vreme da se okrenemo predstojećim praznicima. Pozivam sve prijatelje i građane  na Prosvjetin jubilarni deseti Srpski novogodišnji koncert u Beču, koji će se održati 14. januara uveče u sali na Karl Boromeus placu u trećem bečkom okrugu. Program će biti „Srpska dvorska muzika” a gosti će biti naši sjajni muzički umetnici.  Dobro došli, srećni nadolazeći novogodišnji i božićni praznici!“zaključio  je, vrlo raspoložen,  prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetine Mreže srpskih dopunskih škola u Austriji.



Foto: Prosvjeta Austrija