Početna Događanja Prvi koncert Umetničkog centra Soko iz Bazela

Prvi koncert Umetničkog centra Soko iz Bazela

Umetnički centar Soko iz Bazela u Švajcarskoj priredio je nedavno nesvakidašnji koncert tradicionalne srpske muzike koji je zasigurno bio jedan od najlepših kulturnih događaja srpskog rasejanja u ovoj godini. Ljubitelji tradicionalne muzike koji su želeli da čuju divne srpske pesme došli su iz raznih krajeva Švajcarske i po neki iz Nemačke i Francuske. Na opšte iznenađenje bilo je i slučajnih prolaznika, koje je privukao zvuk srpskih glasova i tradicionalnih instrumenata.

„Veče srpske tradicionalne muzike bilo je ispunjeno svim slojevima našeg tradicionalnog zvuka. Dečija i ženska pevačka grupa pevale su pesme bez muzičke pratnje, u tipično seoskim dvoglasima novije seoske tradicije („Čuvala sam goveda”, „Cvetala mi lipa i topola”, „Preko neba jedna zvezda šara”, „Razgranala grana jorgovana”) a momci iz grupe „Arno” izveli su pesme još starijeg muzičkog sloja, takozvane pesme „na glas” („Po kovilju poljuljkuje trava”)”, istakla je Andrijana Adamović, koja zajedno sa Jovicom Milutinovićem vodi Umetnički centar Soko. Jovica je svirajući kaval, frule i tarabuku pratio dečiju i žensku pevačku grupu, uz podršku Stevana Brankovića na tapanu, a Slobodan Novaković na harmonici pridružio im se u nekoliko starogradskih pesama koje je otpevala dečja pevačka grupa. Pratio je i Andrijanu u predivnoj vranjanskoj pesmi „Magla padnala v dolina”.

Foto: Rasejanje.info

Poseban gost bio je  Filip Novaković, trinaestogodišnjak, koji je na harmonici maestralno odsvirao „Žikino kolo”. Na samom kraju svi učesnici zajedno su izveli pesme „Usnila je dubok sanak sa Kosova Rada” i „Tamo daleko”, a za bis se zaigrao „Moravac”. Kolu se pridružila i publika, koja se potom do kasno družila sa izvođačima u pesmi i priči.

Umetnički centar Soko iz Bazela osnovan je samo nekoliko meseci pre početka pandemije pa su osim prvog Svetosavskog bala, sve ostale aktivnost mahom bile onlajn. Bilo je raznih spotova, dva onlajn bala, snimanja, mini nastupa, ali tek od skora su se stekli uslovi za jedan pravi koncert. „Uzbuđenje je bilo veliko i u dečijoj i u ženskoj pevačkoj grupi. Nekim članovima ovo je bio prvi pravi javni pevački nastup, ali bila je tu i podrška muzičara iz grupe Arno. Osnivači UC Soko, Andrijana Adamović i Jovica Milutinović, ujedno su i članovi grupe Arno pa otuda i saradnja ova dva „tima”, dodala je Andrijana.  

Za nju je koncert prevazišao njena očekivanja. „Sve je funkcionisalo po planu, program je bio skladan i trajao je taman koliko treba, a najviše me je iznenadila publika. Nismo očekivali toliko posetilaca koji su zaista pažljivo ispratili naš program i aplauzom nagradili svaku tačku. Dečija pevačka grupa s kojom ja radim imala je dosta obaveza u poslednje vreme”. Ona je ujedno pozvala na Srpski bal u Bazelu, koji će se odrati 11. marta 2023. u Bazelu.

Filipu Novakoviću, jednom od učesnika koncerta se ovaj događaj mnogo svideo. „Mnogo sam vežbao i trudio se, ali sam dobio rezultat. Jako sam zadovoljan mojim sviranjem, a i svi drugi su bili odlični. Nadam se da se svidelo i gledaocima i radujem se sledećem koncertu”, dodao je. Njegov otac Slobodan, koji je član Arno grupe je takođe zadovoljan. „U izuzetno teškim uslovima teško da je moglo bolje. Prijem kod brojne publike je bio odličan što navodi na zaključak da smo postigli cilj. Deca i ženska pevačka grupa su bili maestralni, Andrijana virtuozna, a mi Arno-muški… pa, arno!”

„Nakon mnogih poteškoća, manjka proba, pa čak i perioda zabrane pevanja, konačno je održan dugo očekivani prvi koncert Umetničkog centra Soko. Ovakvo veče i jednočasovni nastup, mogao je samo doprineti punjenju mojih baterije, a verujem da se svaki učesnik tako oseća. Sam izlazak na scenu, nakon dužeg perioda i nastup pred publikom, pravo je osveženje u svakom smislu. Još uvek sam pod utiskom i baš sam zadovoljan celokupnom slikom”, istakao je Jovica Milutinović, koji zajedno sa Andrijanom Adamović vodi UC Soko.

Foto: Rasejanje.info