Početna Kultura Izložba „Tajne iz zaboravljene arhive” -zaostavština prof. dr Aleksandra Đ. Kostića u...

Izložba „Tajne iz zaboravljene arhive” -zaostavština prof. dr Aleksandra Đ. Kostića u Galeriji SANU

Zbog velikog interesovanja publike, u Galeriji nauke i tehnike SANU od 26. decembra biće ponovo postavljena izložba „Tajne iz zaboravljene arhive”, čija je autorka prof. dr Nela Puškaš. Izložba se organizuje u sklopu  obeležavanja jubileja – prvog veka postojanja Instituta za histologiju i embriologiju ,,Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na njoj će biti predstavljena zaostavština profesora Aleksandra Đ. Kostića, osnivača Instituta za histologiju i embriologiju. Okosnicu izložbene postavke čini veliki broj fotografskih staklenih ploča snimljenih dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, na kojima je prikazan širok spektar motiva, od histoloških preparata i pacijenata, zatim motivi arhitekture starog Beograda, zgrade Medicinskog fakulteta, do portreta i motiva nastalih kao plod saradnje sa brojnim istraživačima sa drugih fakulteta i instituta Univerziteta u Beogradu.

Radi se o ekskluzivnom materijalu koji ni stručna, niti šira javnost do sada nije bila u prilici da vidi, budući da je zaostavština prof. dr Aleksandra Đ. Kostića tek nedavno pronađena. Fotografski materijal koji se može videti na izložbi je digitalizovan u Audiovizuelnom arhivu i centru za digitalizaciju SANU.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU trajaće do 31. januara 2023. godine.