Početna Događanja Nagrada „Rade Obrenović” uručena nastavnici Srpske škole u Švajcarskoj dr Jeleni Angelovski...

Nagrada „Rade Obrenović” uručena nastavnici Srpske škole u Švajcarskoj dr Jeleni Angelovski za roman „Mika”

Dr Jelena Angelovski, nastavnica Srpske dopunske škole u kantonu Cirih u Švajcarskog ovogodišnji je dobitnik nagrade „Rade Obrenović”. Nagrada se dodeljuje autoru najboljeg romana za decu i omladinu i dodelio ju je Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre u Novom Sadu. Odluku da je roman „Mika”, najbolji roman za decu i omladinu doneo je žiri u sastavu dr Dragoljub Perić, profesor srpske i južnoslovenskih književnosti, Vladislava Vojnović, književnica i dramaturg i Elizabeta Georgieva, književnica i bibliotekarka. Kako je naglašeno žiri se rukovodio stavom „da knjiga za decu treba da bude estetski objekat koji mladog čitaoca istovremeno zabavlja i poučava, ali diskretno udovoljava i zahtevima nešto starije publike da se ispod fabuliranja otkriva i duboki smisao ispripovedanog”. Kako su istakli „upravo takav je roman Mika, sa razvijenim intercitatnim dijalogom s književnom tradicijom i sveukupnom pop-kulturom, uz zdrave doze ekoaktivizma i osvežavajući, a nekorumpirajući optimizam”.

Još je istaknuto da se u romanu radi o kompleksnoj, zanimljivoj, višeslojnoj priči koja drži čitalačku pažnju od početka do kraja knjige. „Jelena Angelovski izuzetno vešto spaja zadatak knjige (predstavljanje azbuke) sa glavnim junakom i događajima u njegovoj svakodnevici. Osim inteligentno osmišljenog predstavljanja slova azbuke, ova knjiga donosi sliku života „naših preko”, njihove bitke u novom okruženju, traganja, nedoumica, sumnji. Knjiga se bavi i socijalnom kritikom, multikulturalnošću, porodičnim odnosima, analizom društva „tamo i ovde”. I sve to kroz priču dečaka Mike kojem Mika Antić svojim prisustvom i poezijom pomaže da razume svet i shvati probleme s kojima se sreće i koji ga tište. Spretno komponovano, pismeno, duhovito, edukativno štivo lepog i bogatog jezika sa uzbudljivim ilustracijama Luke Tilingera koje se savršeno slažu sa pričom”.

Knjiga je objavljena u kolekciji Azbučni red kao knjiga D pored knjiga: Čudesni podvizi Azbučka prvog u trideset slova, Avram Bogdan vodu gaze, Roman bez ormana i Šazbuka. Ovo je već treća nagrada Zmajevih dečjih igara za ove knjige.

Roman „Mika” je prvi roman dr Jelene Angelovski. Interesantno je izašao iz štampe desetak dana pre nominacije pobednika. Uživajte u delu romana dr Jelene Angelovski, a u narednom tekstu i u razgovor sa autorkom ovog dela.

„Na početku, Mika je pri kraju. Pri kraju čega?

Pri kraju svog solidno skrojenog detinjstva. Zatim se, sve gori od strašnijeg, ređaju dramatični trenuci. Zašto? Zato što Mika izrasta iz detinjstva, a ono se cepa i puca po krhkim pubertetskim šavovima. Objektivno, haos, jer čovek u tom trenutku lako može ostati ogoljen, da kažemo neodeven, zbog čega se,

osim što mu može biti hladno, lako može izbrukati pred onima koji su,

da kažemo, obučeni.

Na kraju, jasno, Mika je – na početku!

Na početku čega? Na početku puta da postane neko i nešto.

Obučen po svojoj novoj meri u znanje o tome ko je i šta je, od A do Š”.