Početna Informacije Neophodna pomoć za porodicu Zubović iz Kotor Varoši – moraju da se...

Neophodna pomoć za porodicu Zubović iz Kotor Varoši – moraju da se isele a nemaju gde sa bolesnom decom

Još jednu tešku sudbinu porodice sa više dece preneli su predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe. Ovoga puta reč je o porodici Zubović iz Kotor Varoši, koja živi u iznajmljenoj trošnoj kući, iz koje mora da se iseli i to sa bolesnom decom. Jedno dete su već izgubili i potrebno i borba za ostalu je veoma važna. Želja predstavnika HO Srbi za Srbe je da naredne praznike Novu godinu i Božić dočekaju u svom domu. Zato je potrebna pomoć većine nas. Prenosimo priču ove  humanitarne organizacije.

Moraju se iseliti, a nemaju gdje sa bolesnom decom. Zubovićima iz Kotor Varoši gori pod nogama!

Otac Igor Zubović (36) i majka Dijana (36) hrabro se bore za opstanak svoje porodice u naselju Čepak – Kotor Varoš, Republika Srpska. Igor radi u šumi, težak posao, kao drvoseča. Dijana je nezaposlena, prinuđena da brine o deci koja imaju veće zdravstvene probleme. Vreme im svakodnevno odlazi na posete raznim specijalistima i doktorima jer je dvoje dece u zaostatku.

Mali Zubovići svi su utučeni, valjda od načina života. Petoro ih je, Maja (11), Marijana (10), Marija (8), Anđela (4) i najmlađi Gavrilo sa nepunom godinom. Maja ima mentalnu retardaciju i pohađa školu sa posebnim programom, dok maleni Gavrilo ima zdravstvene probleme za koje još uvek nije postavljena dijagnoza. Imali su još jednog brata koji je preminuo i koji je, takođe, bio kategorisano dete sa posebnim potrebama.

Žive u trošnoj kući, zreloj za renoviranje. Nažalost, ni ona nije njihova, već je iznajmljuju. To umnogome otežava ionako tešku situaciju. Jedina pomoć za koju znaju je od Centra za socijalni rad i dobrih ljudi koji su im doneli par paketa pomoći.

Majka Dijana je vredna žena. Kuću smo zatekli urednu i čistu, koliko je to moguće zbog starog i propalog nameštaja. Uprkos svemu, uspeva održavati okućnicu i bašticu. Sva deca, koliko mogu, pomažu svojim roditeljima.

„Da ikako mogu, ja bih volela i raditi. Nažalost, tako je kako je. Najveći problem nam je kuća. Oronula je i propala, instalacije su slabe i stare i generalno je sve neuslovno, čak i za privremen život. Deci mnogo fali da imaju bar osnovne uslove. Ipak, mi nemamo gde drugo” – istakla je s dozom straha u glasu.

Dalo bi se pomisliti da gore ne može, a onda je stigla informacija da tu mogu živeti još samo nekoliko meseci. Gde će nakon toga, hoće li naći drugu kuću ili će morati na ulicu, još uvijek ne znaju.

Užasna situacija koja preti da postane još užasnija. Ne smemo dozvoliti da petoro dece ostane bez krova nad glavom. S verom u krajnju pobedu dobra, Humanitarna organizacija Srbi za Srbe vas poziva da svojim donacijama omogućite da Zubovići sledeće praznike dočekaju bezbrižnije, u svom toplom domu!

 Više o porodici i načinu pomoću možete pogledati ovde.

Trošna kuća u kojoj živi porodica Zubović
Foto: HO Srbi za Srbe