Početna Događanja Vladika Justin se susreo sa predstavnicima srpskog rasejanja u Parizu

Vladika Justin se susreo sa predstavnicima srpskog rasejanja u Parizu

U organizaciji eparhije Zapadnoevropske i Saveza Srba Francuske u svečanoj sali hrama Svetoga Save u Parizu održan je susret episkopa Justina i predstavnika srpske dijaspore u Parizu.

Tema susreta je bila upoznavanje i duhovni razgovor sa vladikom Justinom. U svom obraćanju vladika je istakao neophodnost delatnog ujedinjenja među svim srpskim organizacijama po pitanju nacionalnih interesa kao i po pitanjima predstavljanja srpske istorije, umetnosti, folklora, preneo je Savez Srba Francuske. Vladika Justin je naglasio da je „crkva osa oko koje se treba svi da se okupe zanemarujući sve podele i različitosti, jer crkva sve to nadilazi”. „Moja zvezda vodilja, intencija, namera i želja jeste da se svi ujedinimo jer crkva je institucija koja ujedinjuje, institucija koja sabira, koja ne ukida različitosti! Svi smo mi različiti iz različitih krajeva, različite dobi , različitog imovinskog stanja i obrazovanja ali crkva je tu da prevaziđemo sve te različitosti koje nas dele i da vidimo ono sto nas ujedinjuje”, naglasio je vladika i dodao: „Mi kao srpska zajednica možemo mnogo više da pružimo nego sto smo pružili, mnogo više da se afirmišemo i da pokažemo ovome francuskom društvu – bogatstvo, raznovrsnost, umeće , lepotu, sklad koji mi de fakto posedujemo ali koji zbog naše nesloge i zbog toga što svi hoće da budu upravu i da se pitaju, ne uspevamo da se prezentujemo na pravi način. Kada stavimo opšte dobro u odnosu na naše lične interese i sujete, to onda može da dâ dobre rezultate i to je ono što je vekovima čuvalo crkvu u svim iskušenjima i to je taj model na koji svako od nas može da se prikači da bi mogao da egzistira i da daje plodove. Crkva će ovde u dijaspori biti za sve što je dobro i korisno i pomoći će i više nego što je do sada činila. Mi kao zajednica treba da budemo ponosni jedni na druge što smo dobri i korisni članovi ovoga društva u kojem živimo i koje nas je prihvatilo i koje smo mi svi dužni da poštujemo i zakon i sve ono što se od nas traži, čuvajući u sebi i noseći svoju duhovnost, svoju istoriju, svoje poreklo, svoj jezik i sve ono sto nas kao narod izdvaja i krasi!”, rekao je vladika zapadnoevropski Justin, a preneo Savez Srba Francuske.

Foto: FB Savez Srba Francuske

Prisutni predstavnici srpskog rasejanja okupljeni u mnogobrojnim udruženjima, klubovima i organizacijama u Parizu sa okolinom su u kratkim crtama predstavili rad svojih udruženja. Oni su episkopu predočii koji su to izazovi srpske dijaspore i koji su problemi sa kojima se oni suočavaju u radu svojih organizacija i udruženja. „Razmotrene su perspektive i mogućnosti budućeg zajedničkog delovanja i zajedničkog organizovanja svih činilaca dijaspore koje je neophodno, kako bi srpska zajednica u Francuskoj na najbolji način predstavila srpski narod, njegovu duhovnost, istoriju, kulturu i sve tekovine kojima obiluje i kojima se može pohvaliti”, preneo je Savez Srba Francuske. Za sve nakon sastanka usledilo je posluženje, opušten, neformalni i prijateljski razgovor sa episkopom Justinom.  

Ovom događaju prisustvovali su mnogobrojni pojedinci, asocijacije i klubovi, a među njima folklorna umetnička društva Biseri, Izvor, Mladost, Oro, Savez Srba Francuske, FK Srbija, predstavnici udruženja  Knez Lazar (bajkeri), Kraljevina Srbija, Kragulj, Šumadija Sans, Svesrpska zajednica, Dana poezija, Dobre vile, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, škola jezika Jelena Anžujska, Srpska škola u Francuskoj, srpska škola u crkvi Svetoga Save u Parizu, Colectif France Serbie, predstavnici Udruženja starih boraca 1912-1918, Mondo Kult i članovi Francusko-srpskog prijateljstva.