Početna Događanja Prosvjetin jubilarni koncert u Beču oduševio Srbe i Austrijance

Prosvjetin jubilarni koncert u Beču oduševio Srbe i Austrijance

U  prepunoj svečanoj sali Magistrata trećeg bečkog okruga uspešno je održan deseti, jubilarni Prosvjetin srpski novogodišnji koncert u Beču. U uvodnom, slavljeničkom delu programa publici su se obratili Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, predsednik Prosvjete Marko Sarić i potpredsednik Prosvjete prof. Srđan Mijalković.

Među gostima bili su i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Žarko Obradović ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču, konzul Milica Vučković, vojni izaslanik pukovnik Željko Bosanac, šef predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović, izaslanik episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja otac Đorđe Pantelić, sekretar beogradske Prosvjete Dejan Mastilović,  srpski istoričar dr Miloš Ković, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici srpskih organizacija u Austriji, nastavnice Prosvjetinih škola iz Graca i Linca, ali i gosti iz javnog života Beča, kao i veliki broj Austrijskih prijatelja i poštovalaca srpske kulture. 

Ministar Milićević je u svom obraćanju čestitao Prosvjeti na decenijskom vrednom i značajnom radu i posebno istakao ovaj izuzetni koncert kao sjajno veče srpske muzike, običaja i tradicije, svega onog što čini kulturni identitet našeg naroda i promoviše naše bogato kulturno stvaralaštvo.

Predsednik Marko Sarić je između ostalog istakao: „Postoje stvari na kojima mi moramo mnogo više i efikasnije da radimo, ako želimo da ovde opstanemo kao srpska zajednica. To su naš, srpski jezik, srpske škole i rad na definisanju našeg statusa. Znajte takođe, ovo je grad nas Srba koliko i svih drugih stanovnika. Imamo pravo i želimo da svoj jezik učimo kao srpski i da ga nazivamo srpskim. Prosvjeta na tome radi već više od decenije. Temelje već imamo, samo ih treba postepeno nadograđivati!”.

Foto: SPKD Prosvjeta

Srđan Mijalković , idejni tvorac ove manifestacije, podsetio je na prvi cilj koncerta, od osnivanja 2012. godine – da bude most među kulturama, ali i prava slika vrhunske srpske muzičke umetnosti i značajna pozitivna promocija srpske zajednice u Austriji. Ističući da je taj cilj uspešno ispunjen, on je istakao važnost ovakvih vrhunskih kulturnih manifestacija, ali i mnogih drugih Prosvjetinih projekata, posebno Prosvjetinih srpskih škola i od srca se zahvalio gostima, timu Prosvjete i svima koji su više od decenije pratili i podržavali rad Društva.

Program su šarmantno, na srpskom i nemačkom jeziku najavili glumci Prosvjetinog kluba mladih umetnika Vesna Špirić, Jelena Lejić, Nikola Prerad i Nikola Despotović.

 U glavnom delu programa nastupali su Mali hor Prosvjete što je za mnoge bio „najslađi” deo koncerta. Potom, vrlo muzikalni i simpatični Studentski orkestar OSSI Beč, a onda i zvezde koncerta Beogradski oktet Iskra, vrhunski instrumentalisti koji su izvanrednom svirkom  izveli program Srpska dvorska muzika. Publika je u novim modernim aranžmanima mogla čuti neke od najlepših srpskih pesama (Marš na Drinu, Tamo daleko, Svilen konac, Vranjska svita,  itd.)  Specijalni gosti bili su muzička porodica Pilerovi koji su svojim muzičkim bravurama  više puta dizali salu na noge, kao i virtuoz Bako Jovanović  „Prva tambura sveta”.

Publika je sa mnogo emocija živo učestvovala u koncertu, aplauzi nisu prestajali, a tri bisa i višeminutne ovacije pokazale su da je slavljenički koncert bio poseban i više nego uspešan. 

Na kraju, koncert je odjavio Srđan Mijalković : „Možda bi ovaj koncert bio jednako uspešan u bilo kom delu naše lepe Srbije, od Subotice do Prizrena, od Zlatibora do Leskovca. Isto i u Republici Srpskoj ili Crnoj Gori. Ali, nama koji ne živimo u svojoj matici, sve ove melodije su bile malo lepše, toplije i malo bliže srcu, jer su nam približile našu otadžbinu, koju volimo najviše na svetu. Vidimo se na sledećem koncertu!”.

Izvor: SPKD Prosvjeta Austrija