Početna Događanja Dr Gudrun Kugler i prof. dr Volfgang Rorbah u Inzbruku govorili o...

Dr Gudrun Kugler i prof. dr Volfgang Rorbah u Inzbruku govorili o uspešnoj integraciji i austrijsko-srpskim odnosima

Gosti Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) ovoga vikenda gosti su bili prof. dr Volfgang Rorbah iz Beča i narodna poslanica u Austrijskom parlamentu, dr Gudrun Kugler, koja je ujedno i predsedavajuća parlamentarnog bilateralnog prijateljskog odbora Austrije i Srbije.

Prof. dr Rorbah je održao predavanje u prostorijama KUD Đurđevdan na temu „Integracija u ogledalu kulturnog nasleđa”. Sa druge strane austrijska parlamentarka je imala više aktivnosti. Ona je zajedno sa predstavnicima SPOJI posetila grob, rodnu kuću i spomen-ploču Diane Budisavljević, Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Inzbruku, zatim SPC u Kufštajnu, gde je prisustvovala liturgiji i ujedno obišla radove hrama koji se gradi od temelja. Dr Kugler je pažljivo saslušala sve teme, predloge i primedbe, koje su predstavnici srpske zajednice izneli, te je obećala da će pomoći gde može.  
Predavanju prof. dr Rorbaha je prethodio sastanak dr Gudrun Kugler, održan sa predstavnicima srpske zajednice u Tirolu i narodne poslanice. Od srpskih predstavnika sastanku su prisustvovali članovi SPOJI, Zajednice Srba Tirol, crkve, udruženja, ugostitelja, preduzetnika, studenata i sportista. U nastavku sastanka održano je predavanje na nemačkom jeziku, koje je vodio mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača SPOJI i član Upravnog odbora, a na kojem su bili gosti, austrijskog, srpskog i turskog porekla.

Foto: Spoji

Predavanje je zatim otvorio Filip Vlajić, predsednik i jedan od osnivača SPOJI, pozdravivši sve goste koji su u nedelju uveče odvojili svoje slobodno vreme kako bi prisustvovali ovom događaju. Uvodnu reč predavanja univerzitetskog profesora Volfganga Rorbaha dala je upravo dr Gudrun Kugler, koja je govorila o uspešnoj integraciji. „Ona je istakla da austrijski građani srpskog porekla odnosno srpski narod u Austriji ne sme dozvoliti da mala grupa negativaca, koja je po običaju najbučnija, ostavi mrlje i kvari ugled ogromne većina, koja važi za vrhunski integrisanu, vrednu i pametnu. Njene završne reči su bila da trebamo uvek i svi da težimo tome da budemo dobri ljudi i da svi zajedno naše društvo činimo boljim”, istakli su predstavnici SPOJI.

Prof. dr Volfgang Rorbah govorio je o integraciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda u Austriji osvrnuvši se na istoriju srpskog naroda u Austriji, na austrijsko-srpske odnose kroz vekove, kao i na brojne istorijski značajne doprinose  srpskog naroda za austrijsko društvo još od 17. veka pa do današnjih dana. Takođe je navodio lične primere iz svog života koji jasno opisuju poteškoće i predrasude sa kojima je kao sin Austrijanca i Srpkinje, a unuk austrougarskog oficira koji se posle Prvog svetskog rata preselio u Srbiju, morao da se bori kao mlad čovek u posleratnom periodu, ali i brojne pozitivne primere kako iz austrijskog tako i srpskog naroda. Inače prof. dr Volfgang Rorbah je potpredsednik Austrijsko-srpskog društva iz Beča, nosilac je brojnih odlikovanja Republike Austrije i ujedno je i počasni član SPOJI.  

Dobitnici diploma
Foto: Spoji

Nakon predavanja predstavnici Austrijsko-srpskog društva dodelili su diplome za primernu društveno-političku, socijalnu i ekonomsku integraciju u Austriji. Dobitnici su:

– mr Milan Nešić, ekonomista iz Inzbruka, dugogodišnji član Upravnog odbora SPOJI i jedan od reformatora Zajednice Srba Tirol

– mr Gordana Nadler, etnolog iz Inzbruka, dugogodišnja članica Crkvenog odbora inzbruškog, godinama se bavi istraživanjem o srpskoj zajednici u Tirolu, članica u Tirolskom komitetu za hrišćansko-jevrejsku saradnju…

– Zoran Cvijanović, ugostitelj iz Vergla, koji je 16 godina u Kufštajnu držao tradicionalnu tirolsku gostionicu Zoki Nojvirt, koja je postala omiljena među Austrijancima tog kraja Tirola, a koji su ga prihvatili kao svog od samog početka.

– Mirjana Stanković, iz Inzbruka, koja već 9 godina vodi KUD Đurđevdan, a preko 25 godina se bavi folklorom tokom kojih je oko 1.000 dece naučila brojna kola iz raznih srpskih krajeva. Bila je 30 godina referent za kulturu u Zajednici srpskih klubova u Tirolu i kasnije u Zajednici Srba Tirol. Dugo godina je bila jedina predsednica jednog KUD-a u Austriji.

Na posletku je Filip Vlajić kao veličanstvenu završnicu večeri uručio plaketu počasnoj članici Veri Merkel, koju je Upravni odbor SPOJI u maju 2021. imenovao počasnom članicom. Vera Merkel je muzikolog i slavista, dugogodišnji aktivista na polju kulture sećanja sa posebnim težištem na Diani Budisavljević, saradnik je projekta Srbi u Beču na Univerzitetu u Beču.

Dobitnici priznanja su dobili i knjige prof. Rorbaha „Nastanak i razvoj naučne slavistike Beča” i „Prof. dr Volfgang Rorbah – Prvih 75 godina”, kao i najnovija izdanja časopisa „Spoji!” koja su nedavno izašla. Ujedno je najavljeno da se trenutno priprema drugo izdanje knjige prof. Rorbaha „Na tragu Srba u Austriji”.

Veče je imalo i humanitarni karakter, te je skupljeno 160 evra donacija za ugrožene porodice na Balkanu i bolesnu decu u Tirolu.