Početna Događanja U Diseldorfu u prostorijama Eparhijskog centra proslavljen Sveti Sava

U Diseldorfu u prostorijama Eparhijskog centra proslavljen Sveti Sava

Minule nedelje, 29. januara 2023. godine u Diseldorfu je proslavljen Sveti Savu. Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop humski Jovan uz sasluženje sveštenika u ovome gradu i prisustvu mnogobrojnog naroda parohije. Vladika Jovan u liturgijskoj besedi naglasio je da su lik i delo Svetoga Save od epohalnog značaja ne samo za naš srpski narod nego za sve pravoslavlje i celi svet.

Svetosavska hrabrost je takva kakvom nas je Sveti Sava naučio, rekao je vladika Jovan navodeći veliki broj Savinih dela i dodao da je hrabrost: „da volimo jedni druge to se, na neki način podrazumeva ali da volimo druge i drugačije, pa čak da volimo i neprijatelje, to jeste podvig, to jeste hrabrost koju nam je Sveti Sava pokazao i na koju nas Sveti Sava poziva. On je bio mirotvorac, mirio je zavađenu braću i donosio mir svuda gde se pojavljivao zato što je mir bio u njegovom srcu. To nije bio prolazan mir koji je svojstven ljudima od ovoga sveta koji mogu na trenutak ili u nekim situacijama da se umire, nego je to bio mir budućeg carstva božijeg i pravde njegove”, naglasio je između ostalog vladika Jovan i poželeo svima nama koji živimo daleko od zemalja u kojima je Sveti Sava propovedao, u kojima je organizovao našu svetu crkvu, u kojima je utemeljio bogosluženje i „omogućio da čuvamo svetosavlje kao hrabrost za ljubav, da čuvamo svetosavlje kao hrabrost za iskorak iz sebe, svoje udobnosti i svoje zone komfora, da iskoračujemo svaki put ka drugim ljudima. Tu i takvu hrabrost ne možemo steći sami od sebe, jer ta hrabrost nije od čoveka i nije od ovoga veka, možemo je samo steći onda i ako se po uzoru na Svetoga Savu, hodeći njegovim stopama”, istakao je vladika Jovan.

Foto: Eparhija diseldorfska i sve nemačka

„Nakon bogosluženja u prostorijama Eparhijskog centra priređen je kulturno-umetnički program u prazničnom duhu. Recitacije dece i nastup KUD Moravac već duži niz godina čine ovaj dan posebno svečanim i značajnim. Slavska znamenja pripremili su ovogodišnji kumovi slave, članovi porodica Milovanović i Stojanović. Prisutni gosti mogli su da uživaju u muzičkim izvedbama orkestra Dragana Kostića do kasnih poslepodnevnih časova”, istaknuto je stranici Eparhije diseldorfske i sve nemačke.