Početna Događanja Proslava Svetoga  Save na Švarcvaldu

Proslava Svetoga  Save na Švarcvaldu

Crkvena parohija na Švarcvaldu u Nemačkoj u sklopu koje su gradovi Filingen-Šveningen, Singen, Albštat… obeležila je svečano i sa puno ljubavi Savindan, praznik našeg prvog prosvetitelja, učitelja i arhiepiskopa. U sali Svetosavskoga doma, srpskog hrama Svetog arhangela Mihaila, posle osvećenja slavskih obeležja, održana je Svetosavska duhovna akademija.

U Singenu, u jednom od filijalnih hramova posvećenom Svetom Savi, proslavljena je hramovna i školska slava uz bogat kulturno-umetnički program. Slavska znamenja i bogatu slavsku trpezu pripremili su ove godine kumovi i domaćini porodica Knežević iz Singena. 

Foto: Parohija Švarcvald

U Albštatu, nastavljeno je sa svetosavskim slavljem koje je počelo večernjom službom koju su služili sveštenici, protojerej-stavrofor Milenko Marković, protojerej Bratislav Božović i protođakon Saša Ristov iz bregalničke Eparhije. U crkvenoj sali, posle osvećenja slavskih obeležja i održane Svetosavske akademije, ovogodišnji domaćini i kumovi slave, porodica Stevanović iz Albštata, pripremili su bogatu slavsku trpezu.

Sva tri dana, pesmom i igrom posebno su ulepšala deca Srpske dopunske škole nastavnice Biljane Anđelković i deca folklornih ansambala iz Filingena i Blumberga. Kupovinu svetosavskih paketića u Filingenu, svojim dobrovoljnim prilogom pomogli su kumovi slave, porodica Dimić, Bukvić, Vukotić i Marković, a u Albštatu SKD Nikola Tesla, naveo je sveštenik Marković.