Početna Događanja U Beču tradicionalno proslavljen Sveti Sava

U Beču tradicionalno proslavljen Sveti Sava

Tradicionalno, u Beču je održana Svetosavska akademija, u organizaciji Eparhije austrijsko – švajcarske, Srpske pravoslavne opštine Sveti Sava u Beču. Ova manifestacija se svake godine održava nekoliko dana nakon proslavljanja Svetog Save.

Kulturno-duhovni događaj posvećen sećanju i proslavljanju prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve sadržao je bogat program u vidu molitvi, recitacija, muzike i igre.

Ove godine gosti Akademije su bili episkop raško-prizrenski Teodosije i pozorišna, televizijska i filmska glumica Olga Odanović. Akademiji je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, ambasador i stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, kao i mnogi ugledni gosti iz diplomatije i javnog života srpske zajednice u Beču.


CO Beč / S. Matić

Kroz program, posvećen Svetom Savi, prisutne u prepunoj sali Ariana event centar, vodila je Olga Odanović. U programu su, pored episkopa Andreja i Teodosije, ambasadora učestvovali i članovi KSD Bambi, Prosvjetin mali hor, kojim je dirigovala Vera Krstić, Eparhijski mešoviti hor Kornelije Stanković, uz dirigentsko vođstvo Ive Mrvoš Anokić. Milica i Lazar Milunović recitovali su pesmu „Rastko” Vojislava Ilića. Govoreći o značaju Svetog Save za srpski narod, episkop Teodosije je podvukao da smo dužni da čuvamo svetosavsko nasleđe. Kosovo i Metohija nisu samo geografsko mesto, već mesto srpskog zaveta. „Svetog Savu gledam kroz našu vekovnu želju da ostanemo na tom prostoru. Svetosavski zavet sledi naš narod na Kosovu i Metohiji”, naveo je u svojoj besedi vladika Teodosije. Naglasio je da je za nas Sveti Sava „srpski Mojsije”. Poručio je da treba da živimo verom Svetog Save i da ćemo znati da izađemo iz nevolja u kojima se nalazimo. Naša vera svima prašta, nikoga ne mrzi, u sebi nosi radost duhovnog vaskrsenja.

Olga Odanović je istakla da je Sveti Sava roditelj srpske nacije, ime duhovne vedrine, osnivač srpskog pesništva, diplomata, osnivač bolnica, prvi srpski arhiepiskop. Nijedan narod nije imao ovakvog čoveka. Sveti Sava je temeljni lik srpskoga naroda. Na ovom značajnom kulturnom događaju bili su, između ostalih, prisutni sveštenstvo, predstavnici diplomatskog kora, predsednici kulturnih udruženja, istaknuti pojedinci, mnogobrojni vernici i poštovaoci srpske tradicije, vere i kulturnog nasleđa.