Početna Događanja Nakon sedam godina juče je u Njujorku u hramu Sv. Save služena...

Nakon sedam godina juče je u Njujorku u hramu Sv. Save služena prva liturgija

Nakon sedam godina od izbijanja požara u hramu Svetom Save u Njujorku, juče je (nedelja 5. februar) služena prva liturgiju. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije služio, koji je do juče boravio u višednevnoj poseti  SPC u  Sjedinjenim Američkim Državama. „Na prvoj liturgiji služenoj posle sedam godina u hramu teško oštećenom u požaru na Vaskrs 2016. godine. Njegovoj svetosti patrijarhu su sasluživali preosvećeni episkop kanadski Mitrofan, arhimandrit Nikifor (Milović), protojereji-stavrofori Velibor Džomić i Živojin Jakovljević, protonamesnik Milan Dragović i protođakon Dragan Radić”, prenela je pres služba SPC u Beogradu.

Liturgiju su pratili članovi hora Saborne crkve pod vođstvom dirigenta Miloša Raičkovića.  Obraćajući se narodu i upravi Crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku, patrijarh Porfirije je poručio da se raduje što je u Njujorku, i što je posle nesrećnog požara koji je zadesio ovaj hram odslužena prva liturgiju. „Ovaj hram je i dalje u obnovi. Još mnogo vremena će biti potrebno da se hram obnovi i da bude onakav kakav je bio. Međutim, dugujemo zahvalnost zvaničnicima grada Njujorka koji se brinu o bezbednosti, koji su nam izdali dozvolu da služimo danas, ali i ne samo danas nego i u narednim nedeljama u februaru kada ćemo obnavljati tu dozvolu. Važno je da dok traje obnova hrama, dok se hram iznova zida, da i mi pre svega duhovno gradimo taj hram, da ga gradimo molitvom, da se molimo Bogu da nam da snage i  da smognemo mogućnosti da zaista obnovimo i ono što je spoljašnje”, rekao je patrijarh i poručio da je mnogo „važnije od svega da se mi iznutra obnavljamo”. „Uslovi nisu komforni, ali mi znamo da bez obzira na spoljašnje uslove – i možda baš onda kada oni nisu komforni i povoljni – ako se potrudimo i učinimo napor, ako učinimo podvig, onda i Gospod mnogo više prepoznaje nas kao svoje učenike, kao svoju decu, pa nam onda daje mahove i snagu da učinimo i ono što nije moguće. Naravno, za sve to je potrebno da imamo – a imamo, hvala Bogu – i veru, veru u Hrista, svest da sve od Njega zavisi i da u krajnjoj liniji i sve biva po Njegovom promislu, po čovekoljubivom promislu Božjem. Pa i činjenica da se sabiramo danas usred zime ovde, u hladnom njujorškom hramu, jeste izraz Njegove ljubavi i Njegovog promisla.

Vera naša pravoslavna i u ličnim životima vodi nas kroz razne Scile i Haribde, kroz razna iskušenja, ali nas ne ostavlja bez blagodati, bez darova Božjih. Ta vera naša pravoslavna jeste ono čime jesmo to što jesmo. To je svetosavska vera. Svi naši Srbi pravoslavni kroz vekove čuvali su sve što je njihovo. Ali iznad svega i pre svega čuvali su svoju pravoslavnu veru. Neka bi Gospod dao da molitvama Svetog oca Save i svih svetitelja iz roda našeg i svih svetih Crkve Pravoslavne i mi idemo putem Jevanđelja, putem ljubavi”, poručio je patrijarh u Njujorku.

Liturgija u Novoj Gračanici
Foto: SPC

Dan ranije patrijarh je služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Novoj Gračanici kod Čikaga. „Ispunjen sam radošću, jer nas je Gospod sabrao ovde, u Novoj Gračanici, u hramu posvećenom Presvetoj Bogorodici, da proslavimo Svetog Savu, da se zajedno molimo Bogu. Ispunjen sam radošću i zbog toga što sam, od kad sam kročio na američko tlo, zapravo imao utisak da sam u  svojoj zemlji, da nisam otišao iz Otadžbine, naprosto zbog toga što je prvi korak koji sam načinio na ovom tlu bio zapečaćen imenom Svetog Save. I evo, njegovim koracima nalazimo se i ovde, u Čikagu. To je samo pokazatelj i podsetnik na sve ono što zaista vredi u našem narodu”, istakao je između ostalog patrijarh Porfirije u Novoj Gračanici.

Manastir Nova Gračanica nalazi se u mestu Treće Jezero nedaleko od Čikaga. Posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i predstavlja vernu repliku drevne Gračanice na Kosovu, zadužbine Svetog kralja Milutina. Velelepna crkva, kao i čitav manastirski kompleks, simvol je snage pravoslavnog srpskog naroda koji je posle Drugog svetskog rata utočište našao u Sjedinjenim Državama.