Početna Događanja Vitez britke reči – Peca Popović u sedištu malteških vitezova

Vitez britke reči – Peca Popović u sedištu malteških vitezova

Gostovanja na Malti književnika, muzičara i glumaca sa prostora bivše Jugoslavije su veoma retka i stoga posebnu zahvalnost za priliku da prisustvuje književnoj večeri doajena kakav je Peca Popović publika duguje organizatorima: Radiju You Go Slavia sa Malte, Radio Krugu iz Ciriha i Radiju Most, kao i istoimenoj Fondaciji. Popović je za ovu i narednu godinu najavio izlaske još dve njegove knjige, tako da onima koji su propustili ovu priliku, ostaje nada da će imati bar još jednu priliku da na Malti vide i čuju ovog vrsnog autora britkog pera, a aktuelnim vlastima u Srbiji, ostaje sramota, što uporno opstruiraju takvog eruditu i slobodoumnog čoveka svetskog ugleda, jer ima svoj integritet i uvek jasno u javnosti iznosi svoje mišljenje.

U zdanju Palazzo Sapienti, u malteškoj prestonici Valeti, održano je književno veče Petra Pece Popovića u prisustvu četrdesetak poštovalaca, većinom pripadnika ex-jugoslovenske dijaspore.

Petar Peca Popović, rođen je 1949. godine u Beogradu i spada u red najznačajnijih muzičkih kritičara i publicista na prostorima bivše Jugoslavije. Pun duha i energičan, u svojoj osmoj deceniji života i pored ozbiljnih zdravstvenih problema, Peca Popović odlučio se za svojevrsnu književnu turneju po Srbiji, prostoru bivše SFRJ i evropskim gradovima u kojima živi i radi veći broj pripadnika naše dijaspore. Promocija u Valeti bila mu je 31. u nizu. Na njoj je pored knjiga „Proleća u Topčideru” (2020.), „Tragovi u beskraju” (2021.) i „Čuvar buvlje pijace” (2022.), autor predstavio i posebnu knjižicu „Malta 2008. / 2014. / 2022.”, koja nosi tri priče o pomenutom mediteranskom ostrvu i koja je urađena u malom tiražu na specijalnom papiru.

Foto: arhiva Radio Most

Pre pomenutih, Popović je objavio još dve knjige: „Rokopisi” (Zepter Books, 2008.), i „Biti rokenrol” (zajedno sa prof. Univerziteta u Beogradu Mihajlom Pantićem) (2016.). Izdavač ovih dela je Književna opština Vršac, koja je prošle godine obeležila pola veka postojanja i stogodišnjicu rođenja svog osnivača, čuvenog pesnika Vaska Pope.

Zdanje Palazzo Sapienti, datira iz 1582. godine i sedište je Reda Svetog Jovana jerusalimskog – Vitezova Hospitalaca. Sada već davne 1964. godine, baš kada je Malta sticala nezavisnost, poslednji jugoslovenski Kralj, Petar II Karađorđević, patron i veliki majstor pomenutog viteškog reda, kupio je ovu palatu i u nju smestio sedište reda. Danas ovo zdanje u srcu Valete, poseduje i muzejsku postavku.

Tokom dvočasovne promocije, Peca Popović se osvrnuo na najznačajnije momente svoje zapažene karijere u koje spadaju pokretanja veoma uticajnih štampanih i elektronskih muzičkih medija, organizacija značajnih koncerata, diskografska vidovitost da pruži prvu priliku, kasnije bitnim jugoslovenskim grupama i solo izvođačima. Segment promocije koji je Popović posvetio svojim prijateljima i kolegama, koji više nisu među živima, upotpunila je makedonska kantautorka Denicija, izvevši nekoliko numera iz opusa Index-a, Bijelog Dugmeta i Đorđa Balaševića. Moderator ovog prvorazrednog kulturnog događaja bio je novinar Igor Filevski, veoma angažovani član makedonske dijaspore u ovom delu Evrope

Izvor Radio Most