Početna Događanja Obeležavanje Dana državnosti u Hesenu učenici Srpske škole proslavili sa konzulom Radovanovićem

Obeležavanje Dana državnosti u Hesenu učenici Srpske škole proslavili sa konzulom Radovanovićem

Časovi uoči najvažnijeg državnog praznika, Dana državnosti, u nekoliko nastavnih grupa u Republici Hesen obeleženi su nesvakidašnje i vrlo svečano. Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu, Branko Radovanović, odazvao se pozivu nastavnika da uoči državnog praznika poseti časove nastavnika Sonje Zrnić, Tatjane Milanović, Bojane Rakonjac, Zorice Mladenovića i Vladimira Živanova, koji su angažovani u nemačkoj pokrajini  Hesen, i objasni učenicima zašto se Dan državnosti proslavlja na praznik Sretenje, kao i da ih podseti koja su državna obeležja i kako se prema njima treba ophoditi.

Generalni konzul je posetio dve grupe u Noj Izenburgu, grupu u Oberchauzenu i Frankfurtu, ali je prisustvovao i onlajn času koji  se izvodi u okviru Programa nastave na daljinu. Tom prilikom je sa sobom poneo svečanu zastavu kako bi je učenici videli i objasnio zašto se tako zove, kao i simboliku srpske trobojke i srpskog grba sa dvoglavim orlom i krunom. Zajedno sa učenicima i nastavnicima intonirana je himna Bože pravde.

Foto: Srpska škola u Hesenu

Đaci svih grupa pripremili su kratak program koji je tematski bio vezan za Sretenje; govorili su o Karađorđu, Prvom srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu, kao i o epskim pesmama koje pevaju o tim događajima. Nakon toga su mogli da postave razna pitanja generalnom konzulu koga su prethodno vrlo pažljivo slušali u izlaganju.

Kako su roditelji učenika bili pozvani da prisustvuju ovim časovima, imali su prilike da sa generalnim konzulom porazgovaraju i o značaju konzulata, kao posebne „srpske kuće” u rasejanju, vrlo važnog elementa života Srba u dijaspori.

O ovom načinu obeležavanja Dana državnosti generalni konzul Radovanović je rekao da je bio prijatno iznenađen pozivom da prisustvuje časovima i da se rado odazvao. Za njega je ovo bila i dobra prilika da se sretne sa decom i roditeljima. Najavio je i dva velika događaja koja se pripremaju za naredni period, a to su kros RTS-a i Dani kulture Srbije, u kojima učestvuju učenici Srpske dopunske nastave, a gde je Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu organizator.