Početna Najave Sutra (25.02.) se u Čikagu održava Krajiško prelo

Sutra (25.02.) se u Čikagu održava Krajiško prelo

21. po redu Krajiško prelo u organizaciji Udruženja krajiških Srba Prelo održaće se sutra, u subotu, 25. februara u 18 časova, u sali Manastira Nove Gračanice severno od Čikaga (35240 W. Grant ave, Third Lake, Il 60046).

Kao i prehodnih godina tako je i ovoga puta program posvećen očuvanju krajiških običaja i sećanja na znamenite Krajišnike. Takođe će nastupiti folklorni ansambli i grupe Srba iz Čikaga sa okolinom. Glumci Milenko Šišarica i Igor Obradović pripremili su recitacije i skečeve vezane za divne događaje svakodnevnog života Krajišnika.

Svi prisutni mogu pogledati izložbu Svetozara Dančua. Izložba pod nazivom Znameniti Srba Korduna, sadržaće biografije najpoznatijih Srba (sa Korduna), sa posebnim akcentom na reformatora srpskog jezika i ćirilice, pesnikom monahom i učiteljem Savu Mrkalja. Ove godine se obeležava 240. godišnjica njegovog rođenja.

Za dobro raspoloženje, uz veliku ponudu iča i pića organizator je pozvao i muzičare i pevače. Goste će zabavljati  Momo Stanić, Tanja Petković, Jon Vuk i Mića Radovanović. Takođe će u ponudi biti bogata tombola. Krajiško prelo ima i humanitarni karakter pa će se ovoga puta prikupljati prilozi za crkvu u mestu Međuvođe kod Kozarske Dubice u Republici Srpskoj.
Ideja Krajiškog prela jeste da se tradiciji rodnog kraja prenosi sa koleno na koleno, gde god se Srbi nalazili i da i kasnije generacije znaju šta su im radili preci i kako su uživali družeći se sa svojim narodom.