Početna Događanja U Lincu u Austriji svečano dočekana čudotvorna kopija Trojeručice

U Lincu u Austriji svečano dočekana čudotvorna kopija Trojeručice

Minulog vikenda, na radost svih vernika SPC u Lincu, u Austriji, u hram Sv. Vasilija Ostroškog stigla je ikona presvete Bogorodice Trojeručice, „koju smo već duže vreme željno očekivali”, istakli su u ovoj parohiji u Lincu. „Tog dana u 18:00 časova nas je ljubavlju svojom prema rodu srpskom i svepravoslavnom okupila oko hrama naša Majka Sveta. Dočekana je Ona uz zvuke zvona, od nastojatelja hrama, prote Dragana, i vernog naroda”, preneli su svoja osećanja u CO Linc. Radosti nije bilo kraja, pošto je za ovu priliku došao je i episkop austrijsko-švajcarski Andrej, sa namesnikom Slavišom Božićem iz Beča. Dočeku su prisustvovali i prota Zoran Vrbaški, novopostavljeni drugi paroh u Lincu i otac Nikola Skopljak iz Velsa, kao i đakoni Nemanja i Đorđe Mićić.

Foto: CO Linc

„Uz gromoglasno i svečano pojanje Dostojno Jest, naša Majka je na rukama svojih sveštenoslužitelja unešena u hram i postavljena u prekrasno ukrašen tron za Nju pripremljen. Radost koja se osećala u hramu je teško opisati. Za trenutak kao da je vreme stalo, suze radosnice su kvasile mnoga lica, deca su sa radošću pratila njen dolazak i svi zajedno su na kolenima odali slavu i hvalu Hilandarskoj Igumaniji. Svečanost je otpočela čitanjem akatista Bogorodici Trojeručici. Neizmenično čitanje akatista svih prisutnih sveštenika, praćen pripevima našeg episkopa i đakona, je ispunjavalo naša srca neizmernom blagodaću. Po svršetku akatista je uzneta srdačna molitva vladike Andreja pred ikonom koja je duboko takla sve prisutne. Vladika je svojim obraćanjem Presvetoj dao primer svim vernicima kako se svojim rečima koja izlaze iz dubine duše treba moliti pred čudotvornom ikonom”, istaknuto je u CO u Lincu.
Vladika se zahvalio Majci Svetoj na rođenju Njenog Sina bez čijeg dolaska na svet, kao i krštenja, vaskrsenja i vaznesenja ni nama ne bi bilo spasenja a ni Svetog Pričešća.

Po izgovorenoj molitvi vladika je odlikovao gramatom Aleksandra Čenića koji je jedan od inicijatora kupovine ikone, a i sam je u ovaj projekat donirao veću sumu novčanih sredstava, te lično sa svojim sinom Ilijom iz manastira Hilandara, dovezao u Linc. Arhijerejsku Gramatu sa potpisom episkopa Andreja, pročitao je đakon Đorđe.

Arhijerejski namesnik, prota Slaviša Božić je pročitao Akt o postavljanju prote Zorana Vrbaškog za drugog paroha u Lincu i time ga svečano uveo u dužnost. Prota Zoran će u narednom periodu biti na usluzi vernom narodu, prenela je CO u Lincu.

Episkop Andrej je, tom prilikom, molitvenu zahvalnost izrazio proti Draganu za veoma organizovan crkveni život u parohiji u Lincu. Nije izostala ni pohvala parohijanima i svima onima koji posećuju naš hram i svojim aktivnim radom daju doprinos lepoti u hramu i oko njega.

„Potom je vladika sa celim sveštenstvom poveo i vodio pojanje „dogmatika” u svih 8 glasova i drugih pohvalnih pesama Bogorodici. U međuvremenu je narod u velikoj povorci počeo da se velikom metanijom poklanja svetoj ikoni Trojeručici. Nakon pojanja sveštenstva naša pevnica je uz blagoslov Episkopa nastavila da proslavlja čudotvornu ikonu Vladičice, svojim umilnim pojanjem koje je dodatno milovalo duše svih prisutnih koji su svako na svoj način uznosili molitve Presvetoj,u nadi da će uslišiti njihovu želju i izmoliti milost za sve nas od Sina Svoga. Otac Dragan je obavestio narod da će se od sada pa u buduće svakog petka u 17 časova čitati akatist svetoj ikoni Trojeručici”, navedeno je u saopštenju CO u Lincu.