Početna Događanja Nedelja pravoslavlja obeležena u rasejanju – par nezaboravnih detalja iz Dortmunda i...

Nedelja pravoslavlja obeležena u rasejanju – par nezaboravnih detalja iz Dortmunda i Frankfurta

„U našoj parohiji su od početka ovogodišnjeg velikog posta služena jutrenja, večernja, Kanon Andreja Kritskog kao i svete liturgije u Teodorovu subota i na sam praznik Nedelju pravoslavlja, 5. marta 2023. godine. Izuzetno veliki broj vernih se sabirao na svetim bogosluženjima, a naročito na evharistijkim sabranjima u hramu Svetog apostola Luke i kapeli Svetog Petra Cetinjskog. Službama je načalstvovao paroh, protojerej Danilo Dangubić”, istaknuto je u Crkvenoj parohiji Svetog Luke u Dortmundu, u Nemačkoj.

Foto: CO Dortmund

„U ovaj dan slavi se spomen vaspostavljanja poštovanja ikona 843. godine, za vreme carice Teodore, i patrijarha Metodija, posle dugog gonjenja ikona u VIII i IX veku,  i zato se ova nedelja i zove Nedeljom pravoslavlja, tj. Nedeljom prave vere. Kako je sve to bilo izloženo je u Sinaksaru ove nedelje. A u ovaj dan, pominje se i čudo sa carem Teofilom, goniteljem ikona, kojem su oprošteni gresi, pošto se Crkva molila za njega a on se potom pokajao.

U Nedelju pravoslavlja sveštene litije obilaze gradove i sela, sa krstovima, barjacima, sa svetim Ikonama i moštima, svedočeći svim građanima i svom svetu, da je istina samo jedna: Isus Hristos, Prvi i Poslednji, Alfa i Omega. I nema drugog imena pod nebesima kojim bismo se mogli spasiti osim imena Isusa Hrista. Sva učenja, sve nauke ljudske, pa i one najdobronamernije i najuzvišenije ostale su i ostaju u domenu ljudskom. Pravoslavlje nas obogaćuje bogočovečanskom istinom. Ono povezuje nebo i zemlju, duhovni i materijalni svet, Boga i čoveka. Pravoslavlje je zalog večnog života, jer je svaka nedelja – nedelja Pravoslavlja i dokaz da je Bog sa nama u vekove vekova. Amin”, istakao je protojerej-stavrofor Simon Turkić iz Frankfurta.

Foto: CO Frankfurt