Početna Događanja U Salcburgu održan drugi Seminar nastavnika Prosvjetinih dopunskih škola u Austriji

U Salcburgu održan drugi Seminar nastavnika Prosvjetinih dopunskih škola u Austriji

U Salcburgu, minulog vikenda održan je drugi Seminar nastavnog kadra Prosvjetinih srpskih dopunskih škola u Austriji. Seminar je pripremio i vodio osnivač i rukovodilac Prosvjetinih škola, prof. Srđan Mijalković sa timom Prosvjete, a njegovom pozivu se odazvao gotovo ceo tim nastavnika i pedagoga srpskih škola, sa teritorije cele Austrije.

„Osim iz Beča i „domaćih” iz Salcburga, nastavnički kadar pristigao je i iz Linca, Graca, Velsa, Gmundena, Braunaua, Vinerhojštata,  Štajera i Ensa, Kufštajna i Bregenca, Feldkirha,  Insbruka, Figena, kao i iz škola u osnivanju u Špitalu, Filahu, Klagenfurtu i Salfeldenu”, istaknuto je u Prosvjeti Austrija. „Seminar je otvorio prof. Srđan Mijalković rečima zahvalnosti upućenim svim prisutnima, te je istakao da su napori koji ulažu svi nastavnici i članovi tima Prosvjete da Mreža dopunskih škola srpskog jezika u Austriji zaživi i opstane, od istorijskog značaja za celokupnu srpsku zajednicu u Austriji ali i u matici”, dodato je u saopštenju Prosvjete.

Nastavnici Prosvjetinih škola u Austriji
Foto: Prosvjeta Austrija

Po obraćanju rukovodioca Prosvjetinih škola Srđana Mijalkovića, predstavili su se svi nastavnici, kao i škole u kojima predaju. „Na zadovoljstvo svih, prisutnima su se obratili i blagajnici Srđan Rakić i Aleksandra Kovačević, kao i programer Branko Todorović, članovi Prosvjetinog tima. Okupljeni na seminaru su tako dobili jasniji uvid u celokupan sistem funkcionisanja Prosvjete, te koliko je rada i truda do sada uloženo da bi se Prosvjeta u Austriji održala, a potom i dalje razvijala, sa posebnom pažnjom na osnivanje i razvoj Prosvjetinih škola u Austriji”.

Seminar je uveličao i pozdravnom rečju otac Dragan Erić, starešina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburgu. U okviru Seminara održano je i stručno predavanje Milane Rakić, master profesorke jezika i književnosti u Srbiji, koja je u periodu od 2015. do 2020. godine, radila u Srpskoj dopunskoj školi u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg pa potom u Berlinu. Tema stručnog predavanja bila je „Metodički pristupi nastavi srpskog jezika kao maternjeg u inostranstvu – Rad sa mešovitim grupama“.

„Milana Rakić je u predavanju  istakla da je održavanje nastave i predavanja maternjeg jezika posao od nacionalnog značaja, bez obzira na to u kojoj državi se obavlja. Svoja iskustva, je kako je navela, najvećim delom stekla u radu u školama srpskog jezika u Nemačkoj. Učesnici seminara su imali priliku da u toku izlaganja gospođe Rakić steknu uvid u jedan inovativan i kompleksan metod rada sa učenicima, koji je predstavljen kroz nekoliko dobrih primera prakse obrade nastavnih jedinica koje objedinjuju nastavne predmete. Veliki aplauz prisutnih i živa diskusija pokazali su da je predavanje bilo vrlo uspešno”, istaknuto je saopštenju Prosvjete iz Austrije.

„Za kraj je organizovana  podela udžbenika doniranih od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu,  na opštu radost i izraze duboke zahvalnosti svih nastavnika, kojima će ovi udžbenici pomoći da svoje učenike motivišu da još predanije upoznaju svoj jezik i kulturu.

Praćenje predavanja Milane Rakić
Foto: Prosvjeta Austrija

U završnoj reči, Srđan Mijalković je srdačno pohvalio dosadašnje i buduće napore svih nastavnica i nastavnika, podsetio da su Prosvjetine srpske škole važne pre svega zbog naše dece, ali i zato što funkcionišu u celoj Austriji i pokazuju da sloga, mudrost i naporan rad donose dobre plodove i da je to najbolji primer za sve Srbe u ovoj zemlji da je moguće biti jedinstven i menjati stvari na bolje i u zajedničku korist. Najavio je i proslavu desetogodišnjice od osnivanja prvih škola, na jesen. Zahvalio je i domaćinima iz Salcburga Milanu Dragiću i Miodragu Zdravkoviću na sjajnom dočeku i domaćinstvu, kao i ambasadoru Srbije u Austriji Nebojši Rodiću na pomoći, a posebno vladici Andreju i sveštenstvu iz cele Austrije na velikoj podršci i saradnji”, naglašeno je Prosvjetinom saopštenju.

Srđan Mijalković i protojerej-stavrofor Dragan Erić
Foto: Prosvjeta Austrija