Početna Kultura Milica Janjić iz Pariza priredila izložbu narodnih nošnji „Balkansko blago”

Milica Janjić iz Pariza priredila izložbu narodnih nošnji „Balkansko blago”

Milica Janjić iz Pariza nedavno je u francuskoj prestonici priredila izložbu narodnih nošnji pod nazivom (Les Trésors Balkaniques). Bila je to njega prva izložba i ujedno prva izložba ovakvog tipa. „Publika je bila izuzetno zadovoljna jel takva izložba nikada nije bila u Francuskoj. Napravila sam i katalog koji predstavljao svaku nošnju”, oduševljeno nam je ispričala Milica.

Foto: Marija P.

Zainteresovanost i poseta je po njenim rečima bila odlična. Bilo je dosta naših ljudi ali i Francuza i predstavnika drugih naroda. „Katalog je napravljen na francuskom jeziku, pošto sam htela da zainteresujem Francuze o našoj nošnji, igri i tradiciji. Tokom izložbe sam objasnila svaku nošnju na francuskom a naš umetnički rukovodilac društva Anip-Oro iz Pariza, Snežana Mitrović objasnila je na srpskom jeziku”.
Sa ponosom je dodala da je na pitanje da li bi ispred njenog udruženja organizovala izložbu, odmah odgovorila potvrdno. „Zahvalna sam našem treneru, jer mi je omogućio da ostvarim svoj san. Oduvek sam želela da imamo izložbu ovoga tipa. Mnogo detalja naših nošnji, našao se u katalogu. Nošnje, koje su predstavljene u katalogu su inače nošnje našeg društva ANIP-ORA. A velika pomoć u pripremanju kataloga stigla je od Dimitrija Miladinovića”, dodala je Milica.

Foto: Marija P.

Ne krije da ovo bila organizacije njene prve izložbe. „Želim da organizujem slične izložbe, i na drugim mestima pa i na prime u Kulturnom centru Srbije u Parizu. I na sledećim izložbama bi dodala i „par detalja kao što su na primer instrumenti”. I napravila bi katalog na srpskom jeziku”.

Milica, inače i sama umetnička duša, bavi se i voli umetnost, istoriju i arheologiju i to od malih nogu. I u privatnom životu se bavi prodajom umetničkih dela. Takođe mnogo voli i sprski folklor, pesmu i igru. Rado ističe da je član Ansambla narodnih igara i pesama ORO iz Pariza. Rođena je u Vranju, tokom Nato bombardovanja 99. godine. Nije imala ni godinu dana kada je sa roditeljima i sestrom stigla za Pariz.