Početna Događanja U Bazelu održan Srpski bal

U Bazelu održan Srpski bal

U Bazelu, u Švajcarskoj, u subotu uveče održan je Sprski bal u organizaciji Umetničkog centra Soko. Bilo je to veče za uživanje, druženje, upoznavanje sa istorijom bala, uz igre koje su se plesale na balu… ukratko-veče za pamćenje. I veče koje bi svi prisutni želeli, bez sumnje, da dožive ne samo jednom već više puta godišnje.

Ispred Umetničkog centra Soko sve prisutne je pozdravila Andrijana Adamović, glavni inicijator Srpkog bala u Bazelu i ranijih Svetosavskih balova. Ona se toplo zahvalila svima na dolasku, na poverenju, sponzorima na velikom pomoći, medijskim kućama Rasejanje.info i Radio Krugu na pokroviteljstvu, gostima iz Srbije na izvođenju divnog programa, kao i članovima Umetničkog centra Soko na prelepom programu. Među prisutnima u prepunoj Metro sali bazelskog kazina bila je konzul Republike Srbije u Cirihu, Ana Kontić.

Foto: Rasejanje.info

Zahvaljujući Andrijani Adamović i ove godine svi prisutni su se vratili u vreme balova, u ta divna stara vremena, koje na dvorovima nismo imali priliku da doživimo, ali koja su za nas uvek setna i istorijski dragocena. Bal je otvoren Kraljevim kolom, kojim je počinjao svaki bal u Srbiji, na kome je bio neko iz vladajuće dinastije. Andrijana je objašnjavala korake i demonstrirala ih zajedno sa Stevanom Brankovićem, tako da je većina prisutnih zaplesala sa njima. Srpska glumica Vesna Stanković divnim pričama govorila je o istoriji balova i u svetu i kod nas, kao i o srpskim velikanima koji su uživali na ovakvim manifestacijama i koje zamišljamo i doživljavamo kroz njihove opise. Između interesantnih priča i plesa, uživalo se u prelepoj srpskoj starogradskoj i narodnoj muzici uz sjajne muzičare, soliste Radio Beograda i poseban glas Nenada Janjića, kao i mlade i starije pevače Umetničkog centra Soko iz Bazela. Preko četiri sata prisutni su mogli da uživaju u evropskim i srpskim igrama. Kako su se na kraju bala uvek pevale patriotske pesme, Umetnički centar Soko je izveo pesmu Tamo daleko, a potom su svi prisutni odigrali zajedno jedno kolo.

Foto: Rasejanje.info

Andrijana Adamović i Umetnički centar Soko i ovoga puta su pomogli da se u 21. veku podsetimo kako su nekada izgledali srpski balovi i da se ne zaboravi taj period naše otmenosti.

Prvi Srpski bal u Bazelu održan je 2020. godine. Bio je to Svetosavski bal u Bazelu. Usled pandemije izazvane virusom korona snimljena su dva onlajn Svetosavska bala. Sa ovim balom, tradicija održavanja Srpkog bala u Bazelu je nastavljena. Svi prisutni na poslednjem balu, kao i na onom prvom uživo su se zahvalili Andrijani Adamović i Jovici Milutinović iz Umetničkog centa Soko što su nas „vratili u ta divna, stara vremena kojih se svi sa setom sećamo, gde su dame bile u raskošnim toaletama, muškarci u lepim odelima uz leptir mašne, a najmlađi u najslađim lepršavim haljinicama i minijaturnim odelima”.

Prisutni su bili gosti iz Švajcarske, Nemačke, Francuske i Austrije.

Foto: Rasejanje.info