Početna Događanja KUD Zavičaj iz Vintertura pobednik 25. Smotre srpskog folklora Švajcarske

KUD Zavičaj iz Vintertura pobednik 25. Smotre srpskog folklora Švajcarske

KUD Zavičaj iz Vintertura u Švajcarskoj pobednik je 25. smotre srpskog folklora Švajcarske, održane proteklog vikenda u Dietikonu kraj Ciriha. Drugo mesto pripalo je  KUD Vuk S. Karadžić iz Roršaha, treće SKUD Vuk S. Karadžić iz Šenenverda. Četvrti su bili igrači FMD Kolo iz Nojhauzena, peti KUD Ras iz Lucerna, šesti SFD Homolje iz Gosau, sedmi KUD Sveti Sava iz Cuga, osmi KUD Dobrosav Radovanović – Kikac iz Bazela, deveti KUD Kolo iz Badena, deseti KUD Nikola Tesla iz Lucerna a potom slede KUD Sveti Sava iz Altštetena i KUD Karađorđe iz Berna.

Foto: Savez srpskog folklora Švajcarske

Smotra je počela izvođenjem srpske himne Bože pravde, koju su otpevali mladi pevači umetničkog centra Soko iz Bazela. Potom je predsednik Saveza Nenad Milenković pozdravio goste. Švajcarska je u samom vrhu kvaliteta srpskog folklora. Ponosan sam na to što se iz godine u godinu trudimo da učimo, a one stvari koje dobro radimo svaki put opet preispitamo i poboljšamo. Sve to u cilju da našim društvima omogućimo najbolje uslove za takmičarsku smotru”, naglasio je Milenković. Goste je pozdravio i generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić. Oko 3000 osoba je prisustvovalo ovoj manifestaciji. Revijalno na ovoj smotri su nastupili igrači ANI Abrašević-CH. Predsednik Saveza Milenković pohvalio je sve folkloraše i predstavnike udruženja na prikazanom kvalitetu i masovnosti članova. On je istakao da se „ulaže mnogo vremena, mnogo ljubavi i volje u našu srpsku tradiciju. Ove godine smo opet imali rekordan broj posetilaca. Hala u Dietikonu, naša Srpska kuća, kako je zovem, polako ali siguro postaje mala. Drago mi je da tako funkcionišemo i da je naša velika srpska porodica tako složna. Najlepši deo na Smotri je naravno bilo druženje i imao sam osećaj da su jednog trenutka svi u sali igrali kolo, da su svi prezadovoljni i srećni. Mislim da je to najveći uspeh Saveza, to druženje, ta ljubav, naš srpski jezik i srpski duh”, naglasio je Milenković.

Foto: KUD Zavičaj Vintertur

Prisutni su nakon uživanja u sjajnim folklornim nastupima imali priliku da uživaju i u mini koncertu Pavline Radovanović, devojčice iz Orahovca na Kosovu i Metohiji koja od pete godine peva kosovske i narodne pesme i tako prikuplja novac za svoj narod na KiM-u. Ona je nastupila zajedno sa svojim profesorom muzike Gavrilom Kujundžićem, koji je Pavlinu usmerio na tradicionalnu duhovnu muziku i zahvaljujući kome se danas kaže da je Pavlina dete anđeoskog glasa. Ona je dobitnica Svetosavske nagrade, najvećeg priznanja koje dodeljuje Ministarstvo prosvete Srbije.
Savez je bio organizator smotre, a domaćin KUD Ras iz Lucerna.