Početna Događanja U Karlsrueu održana predstava Cvetina Aničića „Hvala Vuku za azbuku”

U Karlsrueu održana predstava Cvetina Aničića „Hvala Vuku za azbuku”

Pravi kulturni spektakl za decu imali su minule nedelje mladi u Karlsrueu sa okolinom. Nezaboravan događaj za pamćenje priredila im je uprava Srpkog kulturnog centra iz Karlsruea koja je dovela glumca i lutkara Cvetina Aničića. „U nedelju, drugog aprila, veoma uspešno je organizovao jedno kreativno celodnevno dečije druženje koje je ispunilo sva očekivanja naše najmlađe publike kao i njihovih roditelja. SKC Karlsrue je zahvaljujući sponzorima i volonterima upravnog odbora, uspeo da po prvi put, ugosti jednog od srpskih velikana lutkarske scene Cvetina Aničića koji je u jednom danu u prostorijama kluba u Karlsrueu održao lutkarsku radionicu a zatim lutkarsku predstavu „Hvala Vuku za Azbuku” koju je on sam režirao i izveo”, istakla je Valentina Tina Arambašić iz upravnog odbora Srpskog kulturnog centra u Karlsrueu.

Foto: SKC Karslrue

Radionica u trajanju od dva školska časa, na kojoj je oko tridesetoro dece uz pomoć Cvetina i njegovih pomoćnika naučila osnovne metode pravljenja lutaka od papira Marionete, bila je prava kreativna radionica u kojoj su deca u potpunosti uživala. „Bila je to jedna vizualno, kreativna i likovna erupcija sreće i pravi mali dečiji festival kreativnosti. Kroz jednu ovakvu radionicu deca su još više usavršila svoje socijalne i komunikacijske sposobnosti, kao i timski rad”, dodala je Valentina.

Nedugo posle radionice i kratke pauze u kojoj su se deca počastila i okrepila od „teškog” rada u pravljenju lutaka, usledila je i lutkarska predstava. Cvetin Aničić je, zajedno sa svojom lutkom Vuka Stefanovića Karadžića, izveo pozorišnu lutkarsku predstavu „Hvala Vuku za azbuku” i razveselio oko sedamdesetak dece koja su se za tu priliku okupila u prostorijama SKC Karlsrue. „Kroz ceo jedan školski čas, kroz igru i smešne dosetke, vodio je decu kroz priču o nastanku i važnosti srpskog pisma azbuke. Ispričao je tajne i recepte za lako učenje azbuke i proveo nas kroz sam nastanak našeg pisma. Predstava koju je duhovito i veoma prisno izveo učinila je da deca a i njihovi roditelji uživaju u njenom sadržaju i budu i sami njeni učesnici. Pored toga što je decu naučio o grafičkom prikazu azbuke, decu je i upoznao sa važnim ličnostima naše istorije kao što su: Vuk Stefanović Karadžić, Sava Mrkalj, Jernej Kopitar, Lukajan Mušicki, Jernej Kopitar i drugi”, naglasila je Valentina Tina Arambašić.

Ona je dodala, da „osmesi i zadovoljstvo dece i njihovih roditelja posle predstave i radionice pokazalo je koliko je jedan ovako kreativni dan važan za naše mališane ovde u dijaspori, gde su imali jedinstveno priliku da osete čari srpskog glumišta, aktivno učestvuju u našoj srpskoj stvaralačkoj kulturi a i sami budu deo nje”.

Uprava Srpskog kulturnog centra Karlsruea je odavno prepoznala a ovaj ovako uspešno održaj događaj je i drugima pokazao koliko su naša deca ovde u dijaspori željna ovakvih događaja. „Na ovome se neće zaustaviti, potrudićemo se da i u narednom periodu ovakvih događaja bude još više”, dodali u SKC u Karlsrueu.

Uprava i članovi SKC se toplo zahvaljuju sponzorima koji su omogućili jedan ovakav događaj. To su Miro Ličina (firma IsoBrand) i Tomoslav Saravanja(firma ToniS Lackierfachbetrieb).

Glumac i lutkar Cvetin Aničić je diplomirao na Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost (NATFIZ) u Sofiji, u Bugarskoj, odsek lutkarstvo. Piše, režira, pravi lutke, glumi…