Početna Informacije Više od 300.000 evra pomoći za ugrožene porodice u Crnoj Gori –...

Više od 300.000 evra pomoći za ugrožene porodice u Crnoj Gori – rekordna godina HO Srbi za Srbe!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe s ponosom obaveštava donatore, prijatelje i javnost u Crnoj Gori da je u 2022. godini uspela da pomogne 15 porodica sa ukupno 61 detetom i narodnu kuhinju u Podgorici. Ukupna vrijednost pomoći iznosi rekordnih 311.006 evra.

„Poređenja radi, u 2021. godini isporučena je pomoć u vrijednosti od 95.447 evra, a u 2020. godini 58.935 evra. To dokazuje sve veću prisutnost naše organizacije širom Crne Gore, koju se trudimo da pokazujemo uz što manje reči i što više dela”, istakli su članovi HO Srbi za Srbe u Crnoj Gori.

U prethodnoj godini izgradili su i kupili tri kuće, sproveli završetak, renoviranje, dogradnju i druge građevinske radove na sedam kuća, građevinski materijal su obezbedili za 11 porodica, kupili su 105 komada nameštaja i bele tehnike, kosačicu, stomatološku opremu, alat za šišanje i 400 kokošaka.

Foto: HO Srbi za Srbe

Spisak realizovanih akcija u prethodnoj godini:

1. Porodica Dedić iz Grnčara kod Gusinja (samohrana majka i troje dece). Izgrađena je i opremljena kuća.

2. Porodica Babić iz Šekulara kod Berana (roditelji, stric i petoro dece). Izgrađena je i opremljena kuća.

3. Porodica Matović iz Dragove Luke kod Nikšića (samohrana majka i petoro dece). Kupljena je, renovirana i opremljena kuća.

4. Porodica Garović iz Bašče kod Rožaja (roditelji i sedmoro dece). Završena je i opremljena kuća.

5. Porodice Petrović iz Velike kod Plava (dva brata sa suprugama i po troje dece). Privode se kraju radovi na kući koju će deliti po pola.

6. Porodica Jašović iz Brezojevice kod Plava (roditelji i troje dece). Sanirana je i renovirana kuća.

7. Porodica Kuč iz Čampara kod Bijelog Polja (samohrana majka i petoro dece). Dograđeno je i opremljeno kupatilo sa kanalizacionom mrežom i septičkom jamom, sprovedene su vodoinstalacije i elektroinstalacije, obezbeđen je rezervoar za vodu.

8. Porodica Dedić iz Grnčara kod Gusinja (roditelji i troje dece). Obezbeđen je građevinski materijal za krovnu konstrukciju, ploču i ojačavanje zidova.

9. Porodica Mihajlović iz Zagrađa kod Berana (roditelji i troje djece). Obezbeđeni su elektromaterijal, laminat, stolarija i materijal za uređenje kupatila.

10. Porodica Milačić iz Martinovića kod Gusinja (samohrani otac, baba, ded i četvoro dece). Obezbeđeni su kosačica, laminat, vodoinstalacije, bojler, materijal za kupatilo, stolarija, deo fasade i pokućstvo.

11. Porodica Tomović iz Berana (roditelji i troje dece). Obezbeđeni su materijal za izolaciju i stazu oko kuće, stolarija i oluci.

12. Porodica Zejak iz Donjeg Grblja kod Kotora (roditelji i četvoro dece). Obezbeđena je stomatološka oprema.

13. Porodica Korać iz sela Lužac kod Berana (tri brata bez roditelja). Obezbeđen je građevinski materijal za gornju ploču.

14.Porodica Vujačić iz Budve (samohrana majke i sedmoro dece). Obezbeđeni su pokućstvo, mašinica za šišanje i makaze.

15. Narodna kuhinja Mitropolije crnogorske-primorske u Podgorici. Obezbeđeno je 400 kokošaka za poljoprivredno gazdinstvo u Matagužima.

„Sve ove porodice spaja ogromna ljubav prema djeci i mukotrpna borba za opstanak. Potrudili smo se bar malo da im olakšamo život. Pored brojnih akcija pomoći, volonteri i prijatelji naše organizacije vridno su radili na organizaciji čak 45 humanitarnih događaja koji su održani u Herceg Novom, Grblju, Tivtu, Kotoru, Nikšiću, Podgorici,Danilovgradu,Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima i Žabljaku”, dodali su u ovoj organizaciji,ogranku za Crnu Goru.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe od 2005. godine pomaže višečlanim porodicama širom Balkana. Do sada je pomognuto više od 3.100 porodica sa više od 11 miliona evra. Skoro od samog početka, Organizacija deluje i u Crnoj Gori, a od 2015. godine zvanično je i registrovana uz blagoslov mitropolita Amfilohija.

Za tekuću godinu u planu su akcije pomoći za brojne druge porodice širom Crne Gore s obzirom da trenutno imamo više od 70 porodica na čekanju. Članovi se toplo zahvaljuju svima na podršci!