Početna Informacije Austrijski državni vrh čestitao pravoslavni Uskrs

Austrijski državni vrh čestitao pravoslavni Uskrs

Predsednik Republike Austrije, Aleksandar Van der Belen, kancelar Karl Nehamer, gradonačelnik Beča Mihael Lidvig kao i predstavnik opozicije Maksimilijan Kraus, šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije u Skupštini grada Beča, čestitali su Uskrs svim Srpkinjama i Srbima u Austriji.

„U ovoj državi živi oko 300.000 Srpkinja i Srba, od kojih njih oko 200.000 samo u glavnom gradu Austrije. Srpska zajednica čini oko 10,5% ukupnog stanovništva Beča, što znači da je glavni grad Austrije, posle Beograda i Novog Sada, treći po veličini srpski grad na svetu, a srpski jezik se, posle nemačkog, najviše može čuti u ovom gradu”, istaknuto je u saopštenju agencije Rudnik.


Foto: ASSF
„Svima koji danas slave pravoslavni Uskrs želim lepu, srećnu i, pre svega, mirnu proslavu zajedno sa porodicom i prijateljima!”, poručio je predsednik Austrije.
Čestitkama se pridružio i kancelar Karl Nehamer: „Želim svim pravoslavnim vernicima srećan Uskrs!“, napisao je Nehamer na svom Fejsbuk nalogu.
Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig pridružio se čestitkama za jedan od najvećih pravoslavnih praznika „ Svim pravoslavnim vernicima želim lep i srećan Uskrs!“, poručio je gradonačelnik glavnog grada Austrije. Maksimilijan Kraus je takođe čestitao praznik. „ Hristos Vaskrse! Svojim pravoslavnim prijateljima želim srećne i blagoslovene uskršnje dane sa porodicama!”, poručio je Kraus, a prenela agencija Rudnik.

Dan ranije, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković, čestitao je svim pravoslavnim vernicima Uskrs.
„Uskrs je praznik koji provodimo sa porodicom, koja je oduvek bila temelj našeg društva za čuvanje i negovanje srpske tradicije, običaja i kulture, vekovima unazad. Sve naše aktivnosti u Austrijskom savezu srpskog folklora posvećene su upravo tim vrednostima. Predstojeća 38. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja se održava u subotu, 22. aprila u Sankt Peltenu, upravo je jedna od potvrda našeg angažmana u očuvanju tradicionalnih srpskih vrednosti i kulture”. Uz tradicionalni pozdrav  Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse predsednik Stanković je takođe poželeo da se ovaj veliki porodični praznik proslavi sa članovima porodice u zdravlju i miru.

Austrijski savez srpskog folklora osnovan je 2020. godine i okuplja 26 srpskih udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da povezuje, razvija, unapređuje i koordinira kulturno-umetnička društva na teritoriji Austrije, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara, dodato je u saopštenu agencije Rudnik, koja je inače austrijsko-srpska agencija za komunikaciju sa bečkim korenima i sedištem u Beograd.