Početna Događanja U Austriji održana 38 po redu smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba

U Austriji održana 38 po redu smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba

Vrhunska predstava srpske kulture i tradicije u Austriji, održana je minulog vikenda u gradu u Sankt Peltenu. 38 po redu smotra folklora okupila je veliki broj ne samo igrača već i posetilaca.

Zlatne plakete osvojili su: KSC Stevan Mokranjac Beč, KUD KSZS Salcburg, KSD Bambi Beč, Jovan Jovanović Zmaj Solenau, KUD Mladost Leobersdorf, Udruženi ansambl Zavičaj Klagenfurt i Nikola Tesla Filah. Srebrne (plakete) su pripale igračima društava KUD Jedinstvo Beč, Jovan Jovanović Zmaj Feldkirh i Opanak Salcburga, dok su bronzane osvojili KUD Trebava Salfelden i KUD Sloga iz Salcburga.

Prelazni pehar u obliku Čiče ove godine je pripao igračima SKC Stevan Mokranjac iz Beča, koji je osvojio naviše bodova. Publika je uživala u umetničkim gravurama igrača, raznovrsnim koreografijama i dobro se zabavljala u zabavnom delu programa. Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su i najviši predstavnici Republike Srbije u Republici Austriji, ambasador Nebojša Rodić i Željko Obradović, šef stalne misije Srbije pri OEBS u Beču, predsednik Radničke komore Donje Austrije, MarkusVizer i Zoran Anđelković, specijalni savetnik ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu, Đorđa Milićevića.

Predsednik ASSF Aleksandar Stanković sa ambasadorom Nebojšom Rodićem i šefom stalne misije Srbije pri OEBS, Željkom Obradovićem
Foto: ASSF


„Smotra je u potpunosti ispunila sva očekivanja. Svi učesnici su pobednici, jer ono što je najvažnije je da je pobedilo zajedništvo i ljubav prema folkloru. I ovog puta se pokazalo da smo jedinstveni i da, preko narodne igre, pesme, muzike i narodne nošnje, čuvamo i negujemo srpski jezik, tradiciju i kulturu ovde u Austriji”, naglasio je predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković. „Zahvaljujem se svima koji su došli na Smotru, svim učesnicima, predstavnicima društava, umetničkim rukovodiocima i ljudima u Austrijskom savezu srpskog folklora (ASSF) koji su dali značajan doprinos u organizaciji.
Posebno se zahvaljujemo sponzorima uz čiju podršku je održana 38. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Sledeće što sa nestrpljenjem iščekujemo je Evropska smotra srpskog folklora koja se krajem maja održava u Novom Sadu na kojoj će učestvovati veliki broj društava iz Austrije”, dodao je  Stanković.
Ova smotra srpskog folklora u Austriji održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odnosno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a u organizaciji Austrijskog savez srpskog folklora (ASSF).

Aleksandar Stanković predsednik ASSF
Foto: ASSF