Početna Događanja Srpska zajednica u Nijagari nakon 60 godina složno je proslavila praznik Vaskrsenja...

Srpska zajednica u Nijagari nakon 60 godina složno je proslavila praznik Vaskrsenja Gospodnjeg

Proslava Vaskrsa u srpskoj zajednici u Nijagari ove godine je bila posebna, možemo slobodno reći i istorijska. Prvi put od 1963. godine, Srbi u Nijagari su u međusobnom jedinstvu dočekali i proslavili praznik Vaskrsenja Hristovog okupljeni u crkvi Svetog velikomučenika Georgija, istaknuto je u Eparhiji kanadskoj. Svetu liturgiju služio je parohijski sveštenik prezviter Milorad Delić u prisustvu episkopa kanadskog Mitrofana. Hram je bio ispunjen vernim narodom koji je svedočio reči evharistijskog poziva ,,Ljubimo jedni druge, da bismo jednodušno ispovedali…”

„Lepoti bogosluženja posebno je doprinelo pojanje parohijskog hora i zvuk dečje graje. Svetim telom i krvlju Hristovom pričestilo se preko 250 osoba. Na kraju svete liturgije, prezviter Milorad Delić je zablagodario Vaskrslom Gospodu na blagoslovenom istorijskom danu, a zatim se zahvalio episkopu Mitrofanu na ljubavi, molitvama i brizi koju ukazuje parohijskoj zajednici u Nijagari koja je upravo njegovim molitvama i trudom konačno ujedinjena”, prenela je Eparhija kanadska. .

„Ovo je prvi put u 60 godina da nijagarska zajednica Vaskrs proslavlja ujedinjeno, okupljena u jednom hramu oko jednog episkopa. Molim vas da nikada više ne dozvolite cepanje Tela Hristovog. Budimo svesni da će uvek biti neslaganja, ali da nikada ta neslaganja i svađe ne smeju biti razlog za osnivanje novih crkava, jer to nisu osnove na kojima crkva može i sme da se gradi. To nije temelj na kom je gospod Isus Hristos postavio crkvu. Ljubav je preduslov za izgradnju svake zajednice i samo takva zajednica ima mogućnost da opstane”, istakao je sveštenik Milorad Delić.

„Velika je radost danas za sve nas ovde sabrane jer Hristos Vaskrse i smrt uništi! Velika je radost za crkvu hristovu jer se srpski narod u Nijagari ujedinio. Radostan je danas Sveti Sava, radosni su i Sveti velikomučenik Georgije, Sveti arhangel Mihailo i Sveti Ilija, zaštitnici parohija koje su kroz istoriju sukoba u Nijagari nastale. Molimo se vaskrslom gospodu Isusu Hristu da očuva ovo jedinstvo, da se ne ponove sukobi i razdvajanje braće” poručio je vladika Mitrofan.

Foto: Eparhija kanadska