Početna Kultura U Rimu se otvara izložba „Itinerarium Romanum Serbiae- Viminacium”

U Rimu se otvara izložba „Itinerarium Romanum Serbiae- Viminacium”

Ambasada Republike Srbije u Rimu poziva na svečano otvaranje izložbe „Itinerarium Romanum Serbiae- Viminacium”, koja će biti otvorena u utorak 16. maja u 18 časova u Arheološkom parku Koloseum (Parco archeologico del Colosseo, Largo della Salara Vecchia n.5)

Istog dana sa početkom u 15 časova biće održan naučni forum na kojem će učestovati direktor Arheološkog parka Koloseum dr Alfonsina Ruso i direktor Arheološkog instituta iz Beograda dr Snežana Golubović. Ulaz na događaj je besplatan uz obaveznu registraciju na sledećem linku.

Izložba će moći da se pogleda do 17. jula. Sama izložba predstavlja jedan od najboljih primera promocije kulturnog nasleđa Srbije u svetu. Za organizaciju izložbe zaslužan je Arheološki institut iz Beograda koji uz pomoć mnogobrojnih kolega i saradnika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Poslednjih pet godina širom sveta pronosi znanja do kojih su došli naučnici u Srbiji.
„Promovišući ovaj nesumnjivi brend Srbije, na posredan način, predstavljamo i sva mesta u kojima su rođeni rimski imperatori, tako što smo ih povezali u „naučni proizvod“ – atraktivan projekat u okviru kulturnog i arheološkog turizma. Smatrali smo da predstavljanje rimskog nasleđa prevazilazi granice Srbije, a interesovanje koje je izazvao ovaj višegodišnji projekat učvrstilo nas je u tome uverenju. Zvanične institucije Srbije, takođe su prepoznale šansu da se naša zemlja promoviše širom sveta u najboljem svetlu, tako da je Ministarstvo spoljnih poslova preuzelo poslove organizacije i postalo glavni posrednik u pripremi ovih događanja”, istaknuto je u Arheološko institutu u Beogradu.