Početna Kultura „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” – izložba u...

„Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” – izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Povodom proslave 50 godina postojanja Kulturnog centra Srbije u Parizu, od 26. maja do 23. juna biće otvorena izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, koja se organizuje u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada.

Izložba se zasniva na istoimenom projektu koji je realizovan kao jedan od vodećih projekata u okviru programa Fondacije Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture, s idejom da se izložbom u Kulturnom centru Srbije predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom. Autorka izložbe je mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


Foto: arhiva Kulturni centar Srbije u Parizu

Na izložbi će biti predstavljeno devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zatim video animacije slika „Doručak na travi” (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i „Pijana lađa” (Muzej savremene umetnosti Beograd), a postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom  sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, te radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.

Postavku izložbe upotpunjuje originalna autorska muzika kompozitora Andrije Pavlovića. Autor video sadržaja izložbe je Aleksandar Ilić, dok je dizajn izložbe i pratećeg kataloga izložbe poveren Veljku Damjanoviću.

Sa fokusom na originalna dela iz Galerije Matice srpske izlaganim na pariskom Jesenjem salonu i Salonu nezavisnih, relacijama sa evropskim realističkim orijentacijama na pariskoj umetničkoj sceni, kao i na krugu Šumanovićevih prijatelja i poznanika među kojima se izdvajaju Rastko Petrović, Andre Lot, Floran Fels, Kiki od Monparnasa, izložba u Kulturnom centru Srbije će u novom svetlu predstaviti Savu Šumanovića kao jednog od najznačajnijih umetnika jugoslovenskog kulturnog područja na kulturnoj sceni Pariza.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja istoričarke umetnosti Gordane Krstić Faj i projekcije filmova o Savi Šumanoviću. Povodom zatvaranja izložbe 23. juna, planira se promocija publikacije „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, objavljene 2022. godine u izdanju Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Kao važan doprinos vrednovanju i tumačenju Šumanovićevog dela budućim generacijama, ovaj reprezentativan, trojezičan (na srpskom, engleskom i francuskom jeziku) zbornik radova sadrži studije istaknutih naučnih i muzejskih stručnjaka: prof. dr Zvonka Makovića, prof. dr Lidije Merenik, prof. dr Igora Borozana, dr Ane Ereš, msr Sofije Milenković, Gordane Krstić Faj, dr Tijane Palkovljević Bugarski, mr Milane Kvas i msr Tamare Ognjević. Dostupnost sadržaja publikacije na francuskom, kao i na engleskom jeziku, omogućava stručnoj i široj javnosti u Francuskoj da se bliže upozna sa važnim aspektima Šumanovićevog stvaralaštva koji pokazuju da je njegova umetnost, ali i tadašnja jugoslovenska kulturna scena u periodu između dva svetska rata, ravnopravno učestvovala u oblikovanju evropske umetničke scene.

Izložba i promocija publikacije „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” realizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Francuskog instituta u Srbiji – Ogranak u Novom Sadu.