Početna Vesti Promocija monografije „Blagodatna” u Hramu Svetog Save

Promocija monografije „Blagodatna” u Hramu Svetog Save

U kripti Hrama Svetog Save, po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija, u utorak 23. maja održana je promocija monografije „Blagodatna” čiji su autori tekstova: episkopi diseldorfski Grigorije (Durić), zapadnoamerički dr Maksim (Vasiljević), istoričarka umetnosti dr Ivana Lemkul, kao i urednica izdanja Dubravka Dragović Šehović.

U monografiji su prikazana likovna viđenja Bogorodice u srednjevekovnim manastirima i crkvama na području Srbije. Prvi tekst je sastavio Episkop zapadnoamerički dr Maksim u kome razmatra Bogorodicu u svetlu pravoslavne teologije i pobožnosti, dok je predgovor pisao episkop diseldorfski Grigorije. Čitajući ovu monografiju moći će da se stekne slika o izuzetno obrazovanim slikarima koji su bili učeni teolozi i koji su freskopisali jedne od najlepših likova svetitelja.


Foto: hram Svetog Save

Pored autora monografije, promociji su prisustvovali episkopi istočnoamerički Irinej (Dobrijević) i humski dr Jovan (Stanojević), ministar privrede u Vladi Republike Srbije Rade Basta, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, slikar Milan Cile Marinković, bivši srpski košarkaš Dejan Bodiroga, profesori Beogradskog Univerziteta, gospoda umetnici, književnici i mnogobrojni slušaoci. Na kraju promocije autori su potpisivali monografije zainteresovanima.

Izvor: Hram Svetog Save