Početna Informacije Kros RTS-a/Vidovdanske igre učenika Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu održaće se 1....

Kros RTS-a/Vidovdanske igre učenika Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu održaće se 1. jula u Blumbergu na Švarcvaldu

Ovogodišnji zajednički Kros RTS-a za učenike Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg ujedno nazvan i Vidovdanske igre po prvi put će se održati van prestonice BV Štutgarta. Takmičenje, druženje i zabava biće na Švarcvaldu u gradiću Blumberg, a domaćin je pored Srpske škole Srpski kulturni centar Blumberg. Igre će se održati 1. jula. Potrebno je da do 26. maja učenici Srpske dopunske škole kod svojih nastavnica potvrde učešće.

Prošlogodišnji učenisci Krosa RTS-a i Vidovdanskih igara
Foto: A.Đorđević- eXyuman

Nakon obaveznog dečijeg krosa, uslediće mnogo zanimljivih igara za decu na tri sportska terena. Na bini sa ozvučenjem predstaviće se deca iz nekoliko kulturno umetničkih klubova iz Baden Virtemberga srpskim narodnim igrama. Nastupiće i poznata dečija umetnica Leontina, koja već godinama u Srbiji i regionu važi za najpoznatiju, najbolju i najomiljeniju dečiju umetnicu. Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu je obezbedio za sve učesnike medalje i pohvalnice, kao i veliki broj poklona (majice, lopte…čak i za onu decu koja neće učestvovati u samim igrama i krosu). „Uloženo je mnogo truda, vremena i novca sa naše strane, kako bi taj dan zaista bio za pamćenje i ponos. Manifestacija se odražava u znak zahvalnosti svim roditeljima, deci koja pohađaju nastavu Srpske dopunske škole kao i svim nastavnicama srpske dopunske škole u Baden Virtembergu. Prošle godine u Štutgartu na Krosu RTS/Vidovdanske igre, se okupilo 240 dece sa svojim roditeljima i napravili smo jedan pravi spektakl. Naš domaćin je i tada, kao i svih prethodnih godina, bio Radosav Đuričković Raka, koji je uvek izlazio u susret za sve što je bilo potrebno za decu srpske dopunske škole i kojem dugujemo ogromnu zahvalnost za njegov trud i zalaganje. Bili smo presrećni, jer smo videli koliko su i sama deca bila nasmejana, vesela i zadovoljna, ali isto tako i svi ostali posetioci bili su prezadovoljni onim što su videli. To nam je bio podstrek da ove godine ponovimo druženje, ali ovoga puta na još višem nivou”, naglasio je generalni konzul u Štutgartu, Dragan Dimitrijević.

Foto: A.Đorđević- eXyuman

On je dodao da su ovoga puta uzeli u obzir sve predloge i sugestije, kao i činjenicu da se ne vrti sve oko Štutgarta, pošto srpsku školu pohađaju đaci i u drugim delovima pokrajine. „Imamo tako đake i u Karlsrueu, Manhajmu, Hajlbronu, Kalvu, Forcajmu, Ulmu, Eslingenu, Rojtlingenu, Šorndorfu, Filingen Šveningenu, Blumbergu itd”. Želja je da se provede jedan dan kada treba svi zajedno da budemo na jednom mestu. „To će nam biti najveća satisfakcija i znak da radimo pravu stvar za našu srpsku zajednicu u ovde u Nemačkoj. Izrazimo jednu veliku zahvalnost svim našim nastavnicama, svom našem  uloženom trudu i što pre prijavite svoju decu za učešće na predstojećim dečijim igrama u Blumbergu 01.07.2023. godine, a mi ćemo, kao i do sada, znati to i da cenimo i da  poštujemo. Uključite se i vi u podršku za ovaj naš zajednički dan i za sve naše klince, jer tako će svima biti i lakše i lepše. Javite se svojim nastavnicama i što pre prijavite vašu decu za učestvovanje u igrama i dođite da se družimo i uživamo. Dođite da svima pokažemo šta je to što Srbija ima tako lepo i tako vredno ovde u Nemačkoj, a to su naša deca koja predstavljaju svoju Srbiju i sve njene vrednosti na jedinstven i spektakularan način. ŽIVELA SRBIJA”, rekao je generalni konzul Dragan Dimitrijević, pozvavši Srbe da jedno veliko i lepo druženje.

Generalni konzul će obezbediti prevoz đake i roditelje iz najudaljenijih gradova.