Početna Događanja U Beogradu počeo festival Svesrpski dečji sabor uz decu iz rasejanja i...

U Beogradu počeo festival Svesrpski dečji sabor uz decu iz rasejanja i regiona

Dolaskom mladih iz rasejanja i regiona i smetanjem u porodice, kod drugara Osnovne škole Starina Novak u Beograd juče je počeo Svesrpski dečji sabor, čiji je organizator Dečji kulturni centar Beograd.  

„Svesrpski dečji sabor usmeren je prema deci srpskog porekla, uzrasta od 9 do 13 godina iz dijaspore, regiona i Srbije. Cilj manifestacije jeste uspostavljanje trajnih veza sa zemljom porekla, razvijanje osećanja pripadnosti i povezivanje sa vršnjacima iz Srbije. Učesnici manifestacije iz Austrije, Severne Makedonije, Mađarske, Nemačke, Rumunije i Hrvatske smešteni su u porodice svojih vršnjaka iz osnovne škole Starina Novak. Boraveći u domovima svojih vršnjaka, deca i mladi upoznaće Srbiju, srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program, osmišljen od strane Dečjeg kulturnog centra Beograd”, istaknuto je u Dečijem kulturnom centru Beograd.

U okviru manifestacije danas je prijem u petak, 26. maja, u 9 časova u Domu Narodne skupštine Srbije. Nakon prijema učesnike manifestacije očekuje razgledanje izložbe fotografija „Svesrpski dečji sabor” u holu Doma Narodne skupštine, obilazak ovog znamenitog zdanja i koncert u Dečjem kulturnom centru Beograd od 12 časova, na kojem će se predstaviti svi učesnici. Decu će pozdraviti ministar bez portfelja Đorđe Milićević zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom i gospodin Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a pre toga domaćini u skupštini biće predsednik Narodne skupštine, Vladimir Orlić i ministarka Darija Kisić. Za subotu je planiran interaktivni dramsko-obrazovni program „Beograd kroz vekove”, u kojem će deca imati priliku da se kroz igru upoznaju sa značajnim ličnostima i događajima iz istorije Beograda. Poseta Beogradu završava se obilaskom Hrama Svetog Save i spomenika Stefanu Nemanji.

Izvršni producent manifestacije je Dečji kulturni centar Beograd, ustanova kulture čiji je osnivač Gradska uprava Grada Beograda. Suorganizatori manifestacije su Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo bez portfelja, zaduženo za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom. Podršku manifestaciji pružila je Narodna skupština Republike Srbije i Hram Svetog Save. Domaćin i partner projekta je Osnovna škola Starina Novak, a sve se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića.

Učesnici ovogodišnje manifesacij su: Hor organizacije SPKD Prosvjeta Austrija iz Austrije, Obrazovni centar  Nikola Tesla iz Mađarske, Srpski kulturni centar iz Ofenbaha u Nemačkoj, Teoretska gimnazija Dositej Obradović iz Rumunije, Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor – hor Javorčići iz Hrvatske i KUD Srpski vez iz Severne Makedonije.