Početna Kultura Postavka povodom sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

Postavka povodom sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

U okviru svečanog obeležavanja stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, u Muzeju pozorišne umetnosti i Muzeju nacionalnog teatra otvorene su izložbe podeljene na period od po 50 godina.

Najpre je postavka „Jedan vek Baleta – prvih pedeset godina”, koju je priredila teatrolog Jelica Stevanović, otvorena 31. maja u Muzeju pozorišne umetnosti i donela je priču o prvih 50 godina rada.


Foto: arhiva Ministarstvo kulture RS

Sinoć je u Muzeju nacionalnog teatra otvorena izložba „Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina”, autorke Milene Jauković, baletske kritičarke i pedagoga, koja obuhvata period od 1973. do 2023. godine. U ovom periodu premijerno je izvedeno 113 premijera – 99 na Velikoj i 14 na Maloj sceni. Organizatori izložbe su nastojali da prikažu vodeće baletske umetnike i predstave kreirane u što više različitih stilova i žanrova, sa najviše uspeha u zemlji i inostranstvu, najdužim scenskim trajanjem i najboljim kritikama.

Izložbu, koju će svi zainteresovani moći da pogledaju do marta sledeće godine, svečano je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.

S obzirom na značaj i obimnost teme, postavka povodom sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu nije mogla biti smeštena u jedinstven galerijski prostor, pa je podeljena u dva segmenta.

Izvor: Ministarstvo kulture RS