Početna Događanja Đaci Prosvjetine škole iz Graca, Gmundena i Velsa posetili Beč i išli...

Đaci Prosvjetine škole iz Graca, Gmundena i Velsa posetili Beč i išli „Vukovim stopama”

Učenici Prosvjetine školice srpskog jezika iz Graca, Gmundena i Velsa posetili su minulog vikenda prestonicu Austrije i uživali u izletu koji simbolično nosi naziv „Vukovim stopama”.


Foto: arhiva M. Đokić

„Šetajući se ulicama Beča, upoznali smo se sa istorijom najznačajnijih lokacija koje su obeležile život Vuka Stefanovića Karadžića u gradu koji je oduvek okupljao srpsku intelektualnu elitu. Tako smo videli Rohus crkvu (Rochuskirche), u kojoj se Vuk venčao sa Anom Marijom Kraus, kuću u kojoj je živeo i preminuo, a obišli smo i njegov spomenik. Saznali smo sa kojim savremenicima se Vuk najviše družio, kao i koja kapitalna dela je objavio tokom svog boravka u Beču. Tokom šetnje smo prošli i pored Ruske crkve i Ambasade Republike Srbije”, istakla je organizatorka ove ekskurzije dr Marija Đokić.

Mališani su izlet završili u prostorijama Sabornog Hrama Svetog Save, uz ukusne kolačiće. Oni su se toplo zahvalili Marku Sariću, predsedniku Prosvjete (koji je bio i vodič), kao i nastavnicama Vesni Špirić, Aleksandri Kovačević i Aleksandri Tanasković „što su se pobrinule da sve prođe u najboljem redu”.