Početna Kultura Na praškom Kvadrijenaleu predstavljena i Srbija

Na praškom Kvadrijenaleu predstavljena i Srbija

Na Kvadrijenalu 2023. u Pragu najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru, od 8. do 18. juna, Republika Srbija imaće predstavnike u dve kategorije: Sekcija zemalja i regiona (Section of Countries and Regions) i Studentska izložba (Student Exhibition) sa zajedničkom temom „O nežnosti, snovima i odgovornosti”.

Nacionalna postavka posvećena je izuzetnim ljudima i/ili njihovim radovima, dok se studentska bavi izuzetnim pričama o posebnim prostorima mladih ljudi, mestima o kojima misle i sanjaju. Specifičnost oba rada ogleda se i u uspostavljanju aktivnog odnosa prema mestu izlaganja, Praškoj tržnici, u sadržinskom, značenjskom i prostornom kontekstu.

Nacionalna postavka, pod nazivom Moonshine piano, koncipirana je kao višeslojna „pripovedačka mašina” koja uključuje značajne predstavnike savremene pozorišne (i ne pozorišne) scene u Srbiji, u razvoj novih narativa zasnovanih na specifičnim artefaktima. Centralni element postavke je vrsta hibridnog „rekvizita za razgovor”, stvorenog od odbačenog klavira i mikro-destilerije, čiji je primarni zadatak da proizvede okvir za fiktivno pripovedanje između domaćina, gostiju i publike. Kustos postavke, izabran na javnom konkursu, je Miodrag Kuč, arhitekta i scenski dizajner koji živi i radi na relaciji Berlin-Novi Sad.

Studentska izložba „Sanjarenje“ koncipirana je kao zajednički umetnički rad 15 studenata različitih fakulteta u Srbiji, izabranih putem javnog konkursa. Rad u formi performativne instalacije nastao je tokom višemesečnog kreativnog procesa i bavi se transakcijom snova. Ovaj proces je nežan, a odvija se kroz deljenje, prepoznavanje i dosanjavanje podeljenih snova u realnom prostoru praške tržnice.

Komesari-kustosi nastupa Republike Srbije pod pokriviteljstvom Ministarstva kulture su Biljana Jotić, istoričar umetnosti i direktorka Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Tatjana Dadić Dinulović, teoretičar scenskog dizajna i redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Praški kvadrijenale osnovan je 1967.i predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva.

Izvor: tekst i foto Ministarstvo kulture RS