Početna Kultura U Beogradu otvorena foto izložba o srpskim hramovima u Mađarskoj

U Beogradu otvorena foto izložba o srpskim hramovima u Mađarskoj

U prisustvu velikog broja ljubitelja kulture i umetnosti, u Mađarskom kulturnom centru Collegium Hungaricum, u Beogradu, svečano je otovrena izložba fotografija „Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj”, autora Vladimira Markovića.

Nastala u produkciji Kulturnog centra Srpski venac iz Budimpešte, izložba skreće pažnju na vrednu baštinu srpskog naroda širom Mađarske, koja zaslužuje da bude istražena, valorizovana i zaštićena zalaganjem nadležnih institucija obeju država.

Goste su pozdravili Klara Senđerđi, direktorka Mađarskog kulturnog centra u Beogradu i Mitar Krkeljić, referent za kulturu u Kulturnom centru Srpski venac u Budimpešti. Ekipu iz Budimpešte su na otvaranju činili i organizaciji izložbe doprineli Katarina Pavlović Bači i Dušan Kotorčević, takođe zaposleni u Srpskom vencu.

Prisutni na otvaranju izložbe
Foto: Srpske nedeljne novine

O značaju i umetničkim dometima izloženih fotografija govorio je Ivan Stanić, istoričar umetnosti, dok je u muzičkom delu programa nastupila pijanistkinja Ksenija Đačenko. Izložbu je posetio i ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Mađar, a otvaranju je prisustvovala i direktorka SOC Nikola Tesla u Budimpešti, dr Jovanka Lastić.

Posetioci ovu izložbu u Beogradu mogu pogledati do 16. juna.

Izvor: Srpske nedeljne novine