Početna Događanja Dragica Tadić Papanikolau teolog iz Atine na Malti govorila o uloži žene...

Dragica Tadić Papanikolau teolog iz Atine na Malti govorila o uloži žene u pravoslavnoj crkvi

U organizaciji Srpsko obrazovno-kulturnog centra Sv. Jelena Anžujska sa Malte nedavno je održano predavanje na temu „Uloga žene u pravoslavnoj crkvi”, na kojem je predavač bila Dragica Tadić Papanikolau, teolog iz Atine. „Dragica je najpre govorila o Hristovom odnosu prema ženama, naglasivši da je u praksi postepeno došlo do odstupanja od Njegovog učenja. To je i jedan od razloga zašto se uloga žene u pravoslavlju često i dovodi u pitanje, uglavnom među laicima, odnosno, mirjanima. Kao jedan od putokaza ka odgovoru izložila je primere nekolicine hrišćanskih svetiteljki od najranijeg perioda crkve, pa do današnjih dana: Sv. Nina Gruzijska, Sv. carica Jelena (majka Sv. cara Konstantina), Sv. carica Teodora, Sv. kraljica Jelena (Anžujska), Sv. carica Milica (Evgenija), Sv. Filoteja Atinska, Sv. Marija (Skobcova)”, istakli su predstavnici SOKC Sv Jelena Anžujska.

Predavanje teologa Dragice Tadić Papanikolau u ulozi žene u pravoslavnoj crkvi
Foto: SOKC Sv. Jelena Anžujska

Dragica Tadić Papanikolau je tokom svog izlaganja navela i primere drugih žena koje su tokom 20. veka učinile mnogo pravoslavnu crkvu: Marija Spiropulu, koja je služila kao đakonisa u Grčkoj crkvi u Južnoj Koreji, mati Teodora Gračanička, monahinje manastira Ćelije, i uopšte žensko monaštvo u vreme posle Drugog svetskog rata. Pomenuto je i da je u Aleksandrijskoj patrijaršiji obnovljena drevna institucija đakonise, koje imaju ključnu ulogu u misionarskom radu. Sve izloženo izazvalo je živu diskusiju i otvorilo mnoga druga pitanja, koja se ne odnose samo na mesto žene u crkvi kao instituciji, već u savremenom društvu uopšte. Opšti zaključak izlaganja bio je da žena svojom posvećenošću, hrabrošću, trudom i ljubavlju može, i treba, da osvoji mesto koje joj prema darovima od Boga datim, pripada.

„S obzirom na oduševljenje ženskog dela publike temom, namera nam je da se i dalje zalažemo za slična predavanja stručnih predavača, pružajući tako priliku našoj zajednici da se dalje edukuje”, istakli su organizatori. Učionica srpske škole u Gziri na Malti je bila puna zainteresovanih učesnica predavanja a mnogi su mogli da prate predavanje onlajn.