Početna Kultura U Milanu otvorena je izložba „ Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i...

U Milanu otvorena je izložba „ Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić”

U muzeju Casa dell’Art Brut u Milanu otvorena je izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” zahvaljujući kojoj će italijanskoj publici biti prikazan deo opusa dvojice najznačajnijih slikara klasika art bruta u srpskoj umetnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović prisustvovao je otvaranju izložbe u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti i tom prilikom rekao da činjenica da je izložba upriličena u Italiji, kolevci istinski velike kulture i umetnosti, dodatno povećava njen značaj.

Foto: Ministarstvo kulture

„Italija je u oblasti kulture jedan od najznačajnijih partnera Srbije i postoji dugogodišnja intenzivna saradnja, dobro zasnovana na osnovu sporazuma, programa i protokola u ovoj oblasti. Kontinuirana saradnja odvija se u svim segmentima kulture: zaštite kulturnog nasleđa, veza institucija kulture, razmene umetnika, stručnjaka i naučnika, izdavaštva, obostranog prevođenja i objavljivanja književnih dela, bibliotekarstvu, knjižarstvu, vizuelnim i primenjenim umetnostima, arhivistici, pozorištu i posebno u oblasti filmske umetnosti”, rekao je Miodrag Ivanović.

On je dodao da najznačajnije nacionalne ustanove kulture u Srbiji imaju razgranatu i kontinuiranu saradnju sa svojim italijanskim partnerima među kojima i Muzej naivne i marginalne umetnosti koji ovom izložbom predstavlja dela iz svog fundusa.

Izložba koju Muzej naivne i marginalne umetnosti, na poziv muzeja Casa dell’Art Brut, u Milanu organizuje trajaće do 2. jula. Kustosi izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, Marta Morgana Rudoni i Ivana Jovanović.

Dva najznačajnija predstavnika art brut umetnosti Srbije, Ilija Bosilj i Sava Sekulić, međunarodno su priznati kao klasici art bruta i kao takvi su zastupljeni u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Otvaranju izložbe su pored predstavnika Ministarstva kulture prisustvovali i generalna konzulka Srbije u Milanu Rada Selaković, vicekonzulka Milica Krivokapić, predstavnici lokalne vlasti, poslanik u Evropskom parlamentu Angelo Ciocca i drugi.

Izvor: Ministarstvo kulture R. Srbije