Početna Kultura Danskoj održan 21. po redu Kros RTS-a za trofej Đorđe Čululejević a...

Danskoj održan 21. po redu Kros RTS-a za trofej Đorđe Čululejević a potom mališane oduševio „Marko Kraljević”

Tradicionalni, 21. po redu Kros RTS-a u Danskoj, za „trofej Đorđe Čululejević”, održan je u Hilerodu. Po izuzetno lepom i sunčanom vremenu, deca i roditelji su se okupili na atletskoj stazi gradskog stadiona Selskov kako bi još jedno iskazali svoje kondicione sposobnosti trčanja ali i druženja.
Nakon upisa dece po trkama, svako dete je dobilo na poklon takmičarsku majicu krosa koju već punih dvadeset i jednu godinu obezbeđuje „Unilines”- generalni sponzor krosa a koji je za ovu priliku, zajedno sa familijom Keserić, takođe sponzorisao ručak i piće za učesnike krosa, roditelje i sve prisutne.

Kros je svečano otvoren od strane Biljane Ranković Bekić, konzula srpske Ambasade u Kopenhagenu, Jovanke Čululejević, generalnog sponzora „Unilines” i Mire Nenadović i Borisa Keserića, ispred Organizacionog odbora.
Samo trčanje je započeto trkom najmlađih na 100 metara. Trčalo se u devet trka a ni ove godine nije izostala ni trka roditelja. Ovogodišnji pobednici po trkama su: Aleks Vujić, Filip Jović, Kleopatra Klinder, Nemanja Ćurguz, Luka Barbulović, Aleksandar Bogdanović, Aleksandra Radić, Marko Janićijević i Ema Barbulović. U trkama roditelja, prvi na cilj su stigli: Jelena Čitaković i Patrik Klinder.

Foto: T. Barbulović

Nakon takmičarskog dela u sali je nastavljeno druženje dece i roditelja. Prisutnima se obratila dr Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka Republike Srbije u Kopenhagenu.
„Draga deco, imali ste divan dan! Divni ste i nastavite da budete takvi. Čuvajte Srbiju jer i ona ovim programom  i svim onim što se dešava, čuva vas. A svi dobro znate da je Ambasada vaša kuća i vrata ambasade i moje srce su uvek otvoreni za vas. Još jednom, dobro došli i hajde sada da pevamo i igramo a posle ćemo da pozdravimo jednog „strašnog junaka” koji je došao pravo iz narodnih pesama i on se zove Kraljević Marko. Došao je ovde da vam priča o istoriji Srbije. Zato, još jedno, uživajte, pevajte, volite i volite svoju Srbiju” – istakla je u svom obraćanju dr Jasmina Mitrović Marić.
Program je nastavljen premijernim nastupom Srpskog folklornog ansambla Opanak a koji se publici predstavio sa igrama iz Niša i miksom igara iz Šumadije i Leskovca. Pobrali su velike aplauze i zasigurno će ovim premijernim nastupom privući još veći broj članova a koji trenutno broji 70.
Za kraj programa, deca su neumorno pozivala „strašnog junaka” Marka da se pojavi i pojavio se! Pojavio se u liku Kraljevića, izvrsni glumac Goran Joksić i oduševljenu i nasmejanu decu zasenio svojim kostimom, topuzom  i kroz avanture Kraljevića Marka, ovog junaka iz narodnih pesama približio deci ali i roditeljima.
Predstava je bila poklon Krosu od strane Srpske ambasade i Dečijeg kulturnog centra iz Beograda a na kraju predstave je svoj prisutnoj deci direktor DKCB, prof. mr Dragan Marić uručio razna muzička i štampana izdanja.

Foto: T. Barbulović

Na kraju su proglašeni pobednici po trkama, kojima su uručeni pehari a svim učesnicima diplome Krosa RTS-a. Potom je žrebom određeno pet putnika koji će otići u Kamp dijaspore „Požarevac 2023” a koji će se održati od 7 -15. jula.

Sve u svemu bio je ovo jedan veoma uspešan dan druženja srpske dece i samog takmičenja i Organizacioni odbor iskreno očekuje da će mu ove godine pripasti laskava titula „najboljeg organizatora krosa RTS-a u dijaspori” a čije lovorike je  Danska već ponela šest puta.

Za portal Rasejanje.info Tihomir Barbulović