Početna Kultura Dve nagrade za predstavnike Srbije na Kvadrijenalu 2023. u Pragu

Dve nagrade za predstavnike Srbije na Kvadrijenalu 2023. u Pragu

Predstavnici Republike Srbije osvojili su dve nagrade na Kvadrijenalu 2023. u Pragu: za najmaštovitiji koncept na studentskoj izložbi, koja je pripala studentskom timu za postavku „Sanjarenje/Daydreaming” i za aktiviranje zajednica na izložbi zemalja i regiona timu „Moonshine piano”.

„Priznanja za oba predstavnika, studentski i nacionalni tim u Paviljonu Srbije, pokazatelj su zapažene uloge naših umetnika i naših ustanova kulture na svetskoj kulturnoj mapi i predstavljaju rezultat predanog ulaganja i podrške Ministarstva kulture i Vlade Srbije međunarodnom nastupu naših umetnika. Kultura je veoma važna za sliku koju jedna država o sebi šalje u svet, a nastup i nagrade na Praškom kvadrijenalu potvrđuju još jednom da je naša umetnost deo evropske i svetske scene. Verujem da će ova priznanja biti snažan podsticaj za nove uspehe u godinama koje dolaze”, istakla je Maja Gojković, ministarka kulture.


Foto: N. Knežević

U obrazloženju žirija, koji je nagrade i priznanja dodelio za 20 autorskih timova, navodi se da je ovogodišnje Praško kvadrijenale obeležila bogata mašta autora, kao i veštine koje su uložene u kreiranje i instaliranje izložbi zemalja i regiona u vezi sa glavnom temom. Navodi se da je žiri posebno impresioniran kreativnošću studentskih izložbi.

Na najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru, predstavnici naše zemlje nastupili su pod zajedničkom temom pod nazivom „O nežnosti, snovima i odgovornosti”. Nacionalna postavka posvećena je izuzetnim ljudima i/ili njihovim radovima, dok se studentska bavi izuzetnim pričama o posebnim prostorima mladih ljudi, mestima o kojima misle i sanjaju.

Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2023. i predstavljanje radova Moonshine piano, kustosa Miodraga Kuča „Daydreaming” kustoskog tima koji predvodi Aleksandra Pešterac organizovao je Muzej primenjene umetnosti uz podršku Ministarstva kulture.

Izvor: Ministarstvo kulture