Početna Škola Kros RTS-a učenika srpske škole Bavarske održan u Nirnbergu

Kros RTS-a učenika srpske škole Bavarske održan u Nirnbergu

U nemačkom gradu Nirnbergu u pokrajini Bavarska učenici Srpske dopunske škole iz gradova Erlangen, Minhen, Pasau, Ingolštat, Regensburg, Augzburg, Rozenhajam i Nirnberg sa svojim nastavnicima a u pratnji svojih ukućana održana su Kros RTS-a. Ovoj manifestaciji pridružili su se i drugari koji pohađaju dopunsku nastavnu na daljinu. Pored samog tračanja i takmičenja za đake su organizovane i radionice.

Radionice su održane u prostorijama pravoslavne crkve Sveti Ćirilo i Metodije, u Nirnbergu. Organizatorka ovogodišnje manifestacije bila je Gordana Budiša, nastavnica iz Nirnberga, dok su druge nastavnice srpskih škola u Bavarskoj bile njena podrška, kao i parohijani iz nirnberške crkve i roditelji svih đaka koji su nesebično pripremili nešto za posluženje.


Foto: Srpska škola u Bavarskoj

U okviru ovogodišnje manifestacije nastavnice su spremile 4 radionice: literarnu, likovnu, muzičku i folklornu. Tema radionica je bila „Igrale se delije”. Na literarnoj sekciji, nastavnica Aleksandra Cvetković uradila je analizu pesme i biografiju pisca. Deca su imala priliku da se upoznaju sa životom autora pesme „Igrale se delije”, Miloradom Petrovićem Seljančicom. Potom na likovnoj radionici, nastavnica Ivana Đurić je dala deci mogućnost da oboje srpsku narodnu nošnju tog vremena. Na muzičkoj sekciji, organizatorka ovog događaja Gordana Budiša, pevala je sa učenicima pesme „Igrale se delije” i „Lepe li su gružanke devojke”. Poslednja sekcija bila je folklorna. Nju je vodila nastavnica Branka Stanojević. Na ovoj sekciji deca su učila korake iz folklora i plesala u porti nirnberške crkve. Nastavnica Tatjana Hot bila je zadužena za pisanje diploma koje su đaci osvojili na krosu, dok su njihove koleginice Gordana Kostić i Dajana Luković bile su zadužene za doček i gostoprimstvo đacima i posetiocima. Sve radionice bile se veoma zanimljive i deci su prijale.

Nakon radionica roditelji i đaci uputili su se ka obližnjem stadionu. Tamo se trčao Kros. Preko 120 mališana učestvovalo je na takmičenju. Sledeći učenici su osvojili plasmane:

1.razred kod devojčica: 1. mesto osvojila je Nikolina Gavrilović, 2. mesto Sofija Pajević i 3. mesto Sofija Ivanovići. Kod dečaka plasman je bio ovakav: 1. mesto Filip Marković, 2. mesto Nikola Dragojević i 3. mesto Vukašin Stanojević. Deca prvih razreda trčala su 200 m.

2.razred kod devojčica: 1. mesto Kalina Tomašević, 2. mesto Maša Đekić, 3. mesto Marija Vlaučin. Kod dečaka plasman je bio ovakav: 1. mesto Viktor Kondić, 2. mesto Lazar Đerman i 3. mesto Vuk Spremo. Deca drugih razreda trčala su  300m.

3.razred kod devojčica: 1. mesto Angelina Bubnjević, 2. mesto Bogdana Cvetković i 3. mesto Una Đekić. Kod dečaka plasman je bio sledeći: 1. mesto Luka Gavrilović, 2. mesto Stefan Adamov i 3. mesto Aleksej Ivanović. Deca trećih razreda trčala su 350m.

4.razred kod devojčica: 1. mesto Julijana Damjanović, 2. mesto Danica Milinković i 3. mesto Mila Nedeljković. Kod dečaka plasman je bio sledeći: 1. mesto Lazar Đurić, 2. mesto Boris Đerman i 3. mesto Marko Krajnović. Deca četvrtih razreda trčala su 400m.

5.razred kod devojčica: 1. mesto Neda Savić, 2. mesto Ana Micić. A kod dečaka plasman je bio sledeći: 1. mesto Veljko Fuštar, 2. mesto Damjan Cvetković i 3. mesto Milan Bolorin. Devojčice su trčale 400m, a dečaci 500m.

6.razred kod devojčica: 1. mesto Sara Fokač, 2. mesto Sara Milankov i 3. mesto Jelena Damjanović. Kod dečaka plasman je bio sledeći: 1. mesto Jovan Vidović, 2. mesto Veljko Kondić i 3. mesto Saša Trifunović. Devojčice su trčale 400m, a dečaci 500m.

7. i 8. razred kod devojčica plasman je bio sledeći:1. mesto Jovana Damjanović, 2. mesto Vanja Stanojević. A kod dečaka sledeći učenici su se plasirali:1. mesto Mateja Đorđević, 2. mesto Luka Ivanovići i 3. mesto Petar Bubnjević. Devojčice su trčale 500m, a dečaci 600m.

Ovogodišnji kros i radionice ostaće svim posetiocima u lepom sećanju. Đaci su naučili  mnogo novih arhaizama, novih melodija i koraka. Sa radošću se nadaju  ovako lepom druženju i dogodine. Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u pokrajini Bavarska u SR Nemačkoj u organizaciji je Ministarstva prosvete Republike Srbije.