Početna Kultura Još jedna festivalska nagrada za film „Sveta Petka – Krst u pustinji”

Još jedna festivalska nagrada za film „Sveta Petka – Krst u pustinji”

Na jubilarnom 10. međunarodnom Zabajkalskom filmskom festivalu u Čiti, film „Sveta Petka – Krst u pustinji” osvojio je nagradu za najbolji scenario, koji potpisuju reditelj Hadži-Aleksandar Đurović i koscenarista Ljiljana Habjanović Đurović, po čijem je romanu „Petkana” i  snimnjen ovaj film.

U konkurenciji se našlo osam filmova iz Rusije, Kine, Brazila, Turske, Nemačke, Južne Koreje, Francuske i Srbije. Đurović se na ceremoniji zatvaranja i dodele nagrada obratio video-porukom, rekavši da je ovo prva nagrada za scenario za ovaj film i da mu je veoma drago što je film sa tako specifičnom dramaturškom konstrukcijom i sa malo dijaloga dobio upravo ovo priznanje.

Film je imao svetsku premijeru na 44. Moskovskom filmskom festivalu prošle godine. Na ovogodišnjem festivalu „Zlatni Vitez”, održanom u Čečeniji je osvojio priznanje „Zlatna diploma”.

Premijera u zemlji koproducenta, Jordanu, održana je 21. juna u Filmskom Centru Jordana (RFC). 23. juna će biti svečana bioskopska projekcija filma u Amanu, kojom zvanično počinje i distribucija filma na Bliskom Istoku. Premijeri će prisustvovati reditelj filma i članovi jordanske glumačke i autorske ekipe.

Film nastavlja svoj festivalski život i distribuciju u inostranstvu, a domaća publika će imati prilike da ga ponovo pogleda na predstojećim filmskim festivalima u Srbiji tokom leta, od kojih je prvi 51. festival u Sopotu.

Izvor: Filmski centar Srbije